Gestifute, het managementbureau van Cristiano Ronaldo en José Mourinho, heeft het duo verdedigd na beschuldigingen van internationale groep onderzoeksjournalisten dat de Portguezen belasting hebben ontweken.

"Deze beschuldigingen zijn nergens op gebaseerd", aldus een verklaring van Gestifute, het bedrijf van zaakwaarnemer Jorge Mendes.

"Ronaldo en Mourinho hebben keurig aan al hun belastingverplichtingen voldaan in Spanje en Groot-Brittannië. Ze zijn nooit betrokken geweest bij een juridische procedure over een fiscaal delict. Elke beschuldiging van die aard aan hun adres zal voor ons aanleiding zijn om naar de rechtbank te stappen.''

Gestifute reageert op publicaties van diverse Europese media, waaronder het NRC. Zij beweren dat Real Madrid-speler Ronaldo seind 2014 63,5 miljoen euro wegsluisde naar een belastingparadijs. Hierdoor hoefde hij ongeveer 35 miljoen aan belastingen niet te betalen. De constructie was op dat moment nog legaal, maar kort daarna paste de Spaanse regering de wet aan..

Mourinho zou, net als Ronaldo, opbrengsten uit zijn beeldrechten op de Maagdeneilanden hebben gestald toen hij trainer was van Real Madrid. De Spaanse belastingdienst zou nog 5,8 miljoen euro van hem te goed hebben.

Via klokkenluidersplatform Football Leaks zijn miljoenen geheime documenten uit de voetbalwereld naar buiten gekomen, waaronder contracten van tal van spelers.