Daidai Ntab heeft zaterdag bij de derde World Cup van het seizoen in Astana verrassend de eerste 500 meter op zijn naam geschreven. De 22-jarige Nederlander zegevierde in een tijd van 34,52.

Ntab scherpte daarmee bovendien het baanrecord aan. Hij opende in de derde rit razendsnel (9,54) en reed daarna een vrijwel vlekkeloze ronde. Hij verbeterde zijn vorige persoonlijke toptijd op de 500 meter (34,96) dik.

Ntab geloofde na zijn imponerende rit zijn ogen niet. "Ik keek op de klok en kon mijn emoties daarna nauwelijks onder controle houden'', zei hij glunderend tegen de NOS. "Echt waar, ik kan het allemaal nog niet bevatten.''

Ntab, zoon van een Nederlandse moeder en een Senegalese vader, kwam in zijn nog prille loopbaan op wereldbekerniveau nooit verder dan de negende plek op de kortste afstand.

"Mijn vorm is goed, op de training gaat het echt heel lekker. Ik ben heel blij dat ik het nu ook in een wedstrijd eens laat zien. Ik raakte ze gewoon. Op een paar schoonheidsfoutjes na was het een perfecte race. Ik wist dat het erin zat, maar dat ik zo'n tijd hier rijd, is niet normaal.''

De Amsterdammer reed eerder op de dag nog de vierde tijd op de 1000 meter in de B-divisie (1.10,22). Dat was eveneens een persoonlijk record.

Laatste

Ntab bleef op de eerste 500 meter in Kazachstan de Rus Ruslan Murashov vijf honderdsten van een seconden voor. Diens landgenoot en wereldkampioen Pavel Kulizhnikov completeerde met een tijd van 34,61 de top drie.

De overige Nederlanders kwamen niet in de buurt van het podium. Ronald Mulder kwam met een tijd van 34,93 niet verder dan een elfde plaats en Kai Verbij eindigde met een tijd van 35,27 zelfs als twintigste en laatste.

Zondag staat de tweede 500 meter op het programma.

1000 meter

Op de 1000 meter was er een bijrol weggelegd voor de Nederlanders. Thomas Krol reed de twaalfde tijd (1.09,65), terwijl Verbij niet in actie kwam. De Leiderdorper meldde zich na de voor hem teleurstellend verlopen 500 meter met een blessure af.

Vincent De Haitre ging er met het goud vandoor. De Canadees liet met een tijd van 1.08,90 Kulizhnikov (tweede in 1.08,99) knap achter zich. Door de afzegging van Verbij moest de Rus alleen rijden in de laatste rit.

Kulizhnikov wacht dit schaatsseizoen op de 1000 meter nog altijd op zijn eerste wereldbekerzege. In China en Japan kwam hij vorige maand niet verder dan brons.

De Japanner Takuro Oda en Nico Ihle uit Duitsland moesten in Astana met een tijd van 1.09,06 het brons delen.

Kjeld Nuis, de winnaar van de eerste twee wereldbekerraces op de 1000 meter, gaf met zijn Nederlandse ploeggenoten van Lotto-Jumbo dit weekeinde de voorkeur aan een trainingskamp in Collalbo.

Ploegenachtervolging

Op de achtervolging faalde de Nederlandse mannenploeg. Een valpartij bij Evert Hoolwerf ongeveer halverwege de race over acht ronden brak het drietal van Oranje op. Daarna was de ploeg van bondscoach Geert Kuiper meteen kansloos voor een medaille.

Japan zegevierde in 3.44,10, gevolgd door Canada (3.44,95) en Polen (3.45,04). Nederland werd gediskwalificeerd.

De Nederlandse mannenploeg is evenals het vrouwenteam olympisch en wereldkampioen op dit onderdeel. Belangrijke kandidaten als Sven Kramer, Douwe de Vries en Jorrit Bergsma waren voor Kuiper in Astana niet beschikbaar.

Met Hoolwerf kregen Jan Blokhuijsen en Arjan Stroetinga daardoor in Kazachstan een kans. Blokhuijsen en Stroetinga wonnen vorige winter met De Vries goud bij de WK afstanden.