MARIBOR - Elco van der Geest is voor het eerst in zijn loopbaan Europees judokampioen geworden. De 23-jarige Haarlemmer versloeg in de finale van de klasse tot 100 kilogram de Est Padar op ippon.

Van der Geest haalde vorig jaar bij zijn debuut in Parijs brons en heeft nu zijn eerste hoofdprijs te pakken. Zijn oudere broer Dennis haalde dit toernooi ook goud, in de open gewichtsklasse. De twee zijn zoons van bondscoach Cor van der Geest.

Edith Bosch won de zilveren medaille. De 21-jarige studente was in Maribor in de finale van de klasse tot 70 kilogram met ippon de mindere van de Poolse Adriana Dadci.

De pupil van coach Chris de Korte verloor de spannende strijd 47 seconden voor het einde. Bosch was Europees en wereldkampioen bij de junioren, maar haalde nog nooit een medaille bij de senioren.

Françoise Harteveld haalde na Claudia Zwiers en Dennis van der Geest het derde brons van de dag. Ze versloeg in de klasse boven 78 kg de Bulgaarse Bozhilova met een waza-ari.

De Nederlandse judoploeg veroverde daarmee in het individuele toernooi acht medailles: twee goud, één zilver en vijf brons.

/SPORTBosch en Van der Geest naar judo-finale