Gareth Southgate blijft definitief bondscoach van Engeland. De oud-international zette woensdag zijn handtekening onder een contract tot en met het EK van 2020.

Southgate was al interim-bondscoach na het vertrek van Sam Allardyce in september.

In eerste instantie zou hij de functie slechts enkele interlands vervullen, maar mede door de goede prestaties van de Engelse ploeg heeft de FA besloten hem voor langere tijd vast te leggen.

"Ik ben ongelooflijk trots dat ik nu de bondscoach ben. Maar ik ben me ervan bewust dat ik er daarmee nog niet ben. Ik wil mijn bondscoachschap tot een succes maken", zegt de 46-jarige Southgate in een eerste reactie.

De oud-speler van Crystal Palace, Aston Villa en Middelsbrough is relatief onervaren als trainer. Hij was in de Premier League alleen hoofdtrainer van Middlesbrough en was sinds 2013 bondscoach van Jong Engeland.

Potentie

Nadat Allardyce na slechts 67 dagen ontslagen werd vanwege illegale transferpraktijken schoof Southgate door.

Onder leiding van de 57-voudig international won Engeland in de WK-kwalificatie van Malta en Schotland en speelde het in diezelde reeks gelijk tegen Slovenië. Een oefenduel met Spanje eindigde eveneens in een gelijkspel.

Southgate denkt dat hij de goede resultaten kan voortzetten nu hij definitief is vastgelegd. "Ik heb de afgelopen vier wedstrijden genoten van het werken met de spelers en zie veel potentie. Nu wil ik alles geven voor het team en ervoor zorgen dat Engeland trots kan zijn en kan genieten van het spel."

Geen verrassing

De aanstelling van Southgate komt niet als een verrassing. Engelse media meldden twee weken geleden al dat hij voor vier jaar zou gaan tekenen en Martin Glenn, directeur van de FA, zei dat de knoop over het bondscoachschap spoedig zou worden doorgehakt.

Woensdag vertelde Glenn dat de goede resultaten onder Southgate de FA er mede van hebben overtuigd dat hij de juiste man is voor het bondscoachschap. "Daarnaast maakte Gareth een zeer goede indruk tijdens onze gesprekken. Hij is tactisch sterk, een echte winnaar en een leider", aldus Glenn.

De eerstvolgende interland van Engeland is een oefenduel op 22 maart in en tegen Duitsland.

Programma en standen WK-kwalificatie