Oud-scheidsrechter Leo van der Kroft is op 87-jarige leeftijd overleden. De Haagse arbiter was bondsridder van de KNVB en lid van verdienste bij ADO Den Haag. 

Van de Kroft is donderdag na een kortstondig ziekbed gestorven, meldt zijn familie. Hij was arbiter in de Eredivisie tussen 1969 en 1976 en floot tevens interlands en Europese bekerwedstrijden.

In 1974 was Van der Kroft scheidsrechter bij een wedstrijd tussen Engeland en Schotland. In het Hampden Park in Glasgow zaten 95.000 toeschouwers.

Van der Kroft staat te boek als de eerste scheidsrechter die in Nederland een gele kaart gaf, aan Feyenoorder Willem van Hanegem in 1972 tijdens Feyenoord-NEC.

Spelen

Een beroemde wedstrijd die Van der Kroft leidde was het duel in de kwartfinales van de Europa Cup I tussen Borussia Mönchengladbach en Real Madrid CF in 1976. Hij keurde twee doelpunten van Borussia af, waardoor Real de halve finales bereikte.

Hoewel de UEFA protesten van de Duitse club terzijde legde, besloot de FIFA de invitatie aan Van der Kroft om te fluiten tijdens de Olympische Spelen van 1976 in te trekken.

Na zijn actieve carrière was hij bestuurlijk actief in de KNVB, UEFA en FIFA. Hij was in 1971 mede-oprichter van de Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV).

In 2000 benoemde de KNVB Van der Kroft tot bondsridder. Na ruim vijftig jaar lidmaatschap van ADO Den Haag werd hij in 2011 benoemd tot lid van verdienste van die club.

Vanwege het overlijden van Van der Kroft dragen alle scheidsrechters in het betaald voetbal dit weekend rouwbanden.