Rutger Arisz gaat vanaf 1 december aan de slag als nieuwe operationeel directeur van Ajax. De oud-roeier krijgt de taak om Edwin van der Sar te ondersteunen.

De oud-doelman werd eerder deze maand aangesteld als algemeen directeur en is ook nog eens voorzitter van het technisch hart van de club uit Amsterdam.

De 46-jarige Arisz, geboren in Groningen, studeerde rechten in Amsterdam en werkte vervolgens vier jaar als advocaat bij Houthoff Buruma op het gebied van bouw en vastgoed. Hij was jurist en manager voor Schiphol en begeleidde de verbouwing en uitbreiding van een terminal op JFK International Airport, waarvoor hij met zijn gezin naar New York verhuisde.

Als roeier nam Arisz deel aan de Olympische Spelen in Barcelona (1992) en won hij onder meer goud op de wereldkampioenschappen van 1989. Arisz blijft voorzitter van de Nederlandse roeibond.

Ajax wil Arisz voor vier jaar benoemen. De club houdt in het voorjaar een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) om iedereen in kennis te stellen van de voorgenomen benoeming. "De ambitie en gedrevenheid van Ajax sluiten aan bij mijn karakter en hoe ik vroeger zelf topsport beoefende'', stelt Arisz.

"Ik hoop dat ik met mijn ervaring in het bedrijfsleven kan helpen om die ambities verder realiteit te maken. Die combinatie was voor Ajax een belangrijke factor om met mij in gesprek te gaan over deze functie. Ik zal me vooral richten op de interne organisatie en de activiteiten die topvoetbal hier mogelijk maken.''

Van der Sar

"Ik heb al vaker gezegd dat er veel meer bij komt kijken dan alleen maar een wedstrijd op zondag om half drie'', reageert Van der Sar.

"Onder Rutger komt onder meer de grote afdeling wedstrijdzaken te hangen, maar bijvoorbeeld ook de juridische afdeling en de facilitaire afdeling die zowel op de Toekomst als in de de ArenA werkzaamheden verricht. Er is binnen de directie een goede verdeling gemaakt van de portefeuilles, waardoor we ons als directieteam optimaal voor Ajax kunnen inzetten.''