De Dakar Rally van 2017 wordt volgens de organisatie de zwaarste editie van de woestijnrace sinds die in Zuid-Amerika wordt gehouden. Dat gebeurde in 2009 voor het eerst.

Woensdag werd het parcours van de 39e editie van de Dakar Rally gepresenteerd in Parijs. Eerder was al bekend dat de rally in januari begint in de Paraguayaanse hoofdstad Asuncion en het parcours de auto's, trucks, quads en motoren via Bolivia naar de finish in het Argentijnse Buenos Aires voert.

"Dit jaar doet de Dakar Rally met Paraguay het 29e land in de geschiedenis aan", zei racedirecteur Etienne Lavigne bij de presentatie. "We verwachten een fenomenaal feest."

Sportief directeur Marc Coma: "Dit is de zwaarste editie in de historie van het Zuid-Amerikaanse rallyrijden."

Hoogteverschil

Op 2 januari begint de rally op zeeniveau in Asuncion, waar de temperatuur de veertig graden kan overstijgen. Enkele dagen later zullen de deelnemers in het Boliviaanse Altiplano bijna op 5000 meter hoogte zijn. Het kwik kan daar 's nachts onder nul zakken.

Inclusief een rustdag in de Boliviaanse hoofdstad La Paz blijft de karavaan een volle week in het hooggebergte. In totaal leggen de deelnemers in twaalf etappes 9000 kilometer af.

De regels voor de navigatie zijn voor 2017 veranderd. De rol van de gps wordt beperkt, waardoor de deelnemers met hun kompas de route moeten bepalen.

Presentatie parcours Dakar Rally

In totaal verschijnen er in januari 491 deelnemers verdeeld over 316 voertuigen aan de start: 146 motorrijders, 83 auto's, vijftig trucks en 37 quads. Zij vertegenwoordigen 59 verschillende landen. Er doen 34 Nederlandse voertuigen mee, alleen Frankrijk heeft meer deelnemers.

Gerard de Rooy won vorig jaar het eindklassement bij de trucks, dat was zijn tweede eindzege in totaal.