Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Jenson Button

Formule 1 Button verwacht emotioneel afscheid van Formule 1 in Abu Dhabi

Jenson Button rijdt zondag in Abu Dhabi zijn 305e en vermoedelijk laatste Grand Prix. De 36-jarige Brit kijkt uit naar zijn afscheid van de Formule 1.
Door NU.nl

"Het is nog een beetje gek om erover na te denken, maar het wordt ongetwijfeld een speciaal weekend. Ook op emotioneel vlak. Mijn vader, die een heel belangrijke rol heeft gespeeld in mijn loopbaan, is enkele jaren geleden overleden. Zijn afwezigheid maakt het vooral moeilijk", zegt Button.

De coureur maakte in 1999 zijn eerste testrit bij zijn huidige team McLaren, maar debuteerde een jaar later op 20-jarige leeftijd namens de Britse renstal Williams in de Formule 1.

Button won in 2006 zijn eerste Grand Prix en werd drie jaar later wereldkampioen namens Brawn GP. In totaal won hij vijftien Grands Prix en stond hij vijftig keer op het podium na een race.

Button is momenteel bezig aan zijn zevende seizoen bij McLaren. Daarvoor reed hij onder meer voor Benetton, Renault, BAR en Honda.

"Ik heb liever een carrière met grote pieken en diepe dalen, dan eentje die constant blijft", zegt Button, die vooral de hoogtepunten wil onthouden. "Mijn eerste rit in een Formule 1-auto zal ik nooit meer vergeten. Dat was heel speciaal. Ik wist direct: dit wil ik doen. Het veroveren van de wereldtitel was uiteraard ook onbeschrijfelijk."

Verandering

Na zijn debuut in 2000 is Button niet meer weg te denken uit de Formule 1. Hij is inmiddels bezig aan zijn zestiende jaar op rij in de koningsklasse van de autosport.

"Ik denk dat ik zo lang actief ben gebleven in de Formule 1 omdat de sport continu verandert. De mogelijkheden om te presteren zijn elk seizoen weer anders. Dat vind ik heel prettig en is ook de reden dat ik elk jaar terugkom."

Hoewel Button in 2017 zijn stoeltje overdraagt aan de Belg Stoffel Vandoorne, blijft de Brit wel als adviseur en reservecoureur betrokken bij McLaren-Honda. Daarnaast heeft hij nog ambities voor de toekomst.

"Ik zou het fantastisch vinden om de 24 uur van Le Mans te rijden", zegt Button. "Maar ik heb nog wel veel meer ambities. Ik ben fitter dan ooit. Mijn laatste race in de Formule 1 voelt niet als het einde, maar als een nieuw begin."


Lees meer over:

Formule 1McLarenJenson Button

Aanbevolen artikelen