EINDHOVEN - De Europese droom van PSV, eindelijk eens de eerste ronde van de Champions League overleven, begint realistische vormen aan te nemen. Door een soevereine overwinning (1-0) op Rosenborg BK heeft de ploeg de kansen daarop nog volledig in eigen hand.

Bekijk video reactie Vennegoor of Hesselink: Modem/ Breedband

De opdracht voor PSV was vooraf simpel. Het elftal van Guus Hiddink mocht dinsdag tegen de kersverse kampioen van Noorwegen eigenlijk geen punten verspelen. Na de knappe overwinning (2-1) in Trondheim konden de Brabanders in het thuisduel tegen de stugge Noren een uitstekende uitgangspositie verwerven voor het behalen van de knock-outfase van de Champions League. Met negen punten uit vier duels heeft PSV bovendien al een 'tussendoel' bereikt en is de ploeg zeker van Europese overwintering in de UEFA-beker.

Om dat doel te bereiken kon Hiddink dinsdag weer een beroep doen op zijn aanvoerder Van Bommel en de bikkelharde verdediger Alex. De Braziliaan ontbrak de afgelopen weken vanwege een gekneusde teen, maar nam tegen Rosenborg weer zijn plaats in het hart van de defensie in. Door zijn rentree schoof Cocu door naar het middenveld, waar hij de positie van De Jong over kon nemen. De topscorer van PSV in Europees verband (drie goals) is voorlopig uitgeschakeld door een knieblessure.

Goede indruk

Met Cocu naast Van Bommel in de middenlinie maakte PSV vanaf het begin van het duel een goede indruk. Vooral in het eerste kwartier speelde PSV op een zeer hoog niveau. In de tiende minuut maakte Beasley dan ook de verdiende openingstreffer. De kleine Amerikaan werd door Cocu prachtig de diepte ingestuurd en omspeelde de Noorse doelman, waarna hij de 1-0 achter Johnsen kon schuiven. De linksbuiten had enkele minuten later ook de 2-0 op zijn schoen, maar trapte een intelligent steekballetje van Vennegoor of Hesselink over.

Na de hoopvolle openingsfase leek de concentratie bij PSV wat te verslappen en prompt kreeg Rosenborg twee goede kansen op de gelijkmaker. Bij de eerste mogelijkheid ging doelman Zoetebier niet vrijuit. Op de rand van het zestienmetergebied verloor hij de bal.

Hakje

De Noren verzuimden het buitenkansje echter te verzilveren. Ook aan Frode Johnsen was even later een goede kans niet besteed. Hij probeerde in kansrijke positie een artistiek hakje, waar een doeltreffende uithaal beter op zijn plaats was geweest.

Maar meer dan die twee kansen gaf PSV niet weg. Al in de eerste helft had de ploeg verder uit kunnen lopen. Van Bommel faalde echter oog in oog met de Noorse doelman en ook een inzet van Vennegoor of Hesselink bleek net niet doeltreffend. Johnsen was met een prima redding spelbreker voor de aanvaller.

Na rust was het gedaan met het verweer van de Noorse recordkampioen, die afgelopen weekeinde de dertiende titel op rij veiligstelde. PSV domineerde in het Philips-stadion. De ploeg speelde het duel soeverein uit en toonde de degelijkheid waarmee de equipe de laatste weken naam maakt. In de competitie is de ploeg al zeven wedstrijden zonder tegendoelpunt en ook op het hoogste Europese niveau maakte de defensie een uitgebalanceerde indruk.

Droom

Rest het elftal eigenlijk niets anders dan in de resterende twee duels in de groep E eindelijk de tweede ronde van de Champions League veilig te stellen. Met de negen punten op zak is PSV voorlopig lijstaanvoerder in de poule. Die ultieme Eindhovense droom - tevens bron van veel frustratie - lijkt na negen deelnames eindelijk uit te komen.

Cocu 'dolblij'

Phillip Cocu was dinsdag naar eigen zeggen 'dolblij' met de overwinning op Rosenborg (1-0) in groep E van de Champions League. Bijna staat PSV voor het eerst in de tweede ronde van het prestigieuze bekertoernooi. "De vlag kan nog niet uit, maar we staan er goed voor", aldus Cocu.

De middenvelder sprak van een fysiek zware wedstrijd. Dat het schouwspel niet altijd even aantrekkelijk was, deert niet. "De toeschouwers zijn hier om PSV in de volgende ronde te zien", stelde de aanvoerder, die vooral de vechtlust van zijn ploeg roemde. "Individuele kwaliteit en het teamverband hebben ons gebracht waar we nu staan. We zullen op deze manier verder moeten gaan, willen we succes in Europa krijgen."

Pluim

Cocu kwam voor dit seizoen over van Barcelona en maakte de afgelopen jaren, waarin PSV steeds tekort schoot, niet mee. "Maar ik heb niet het gevoel dat de tweede ronde een obsessie is. Ze doen er alles aan, misschien wilden ze hier soms wel té graag. Amusementswaarde? Als ik zie hoe weinig we vanavond weggaven... Een pluim voor het hele team."