WOERDEN - Oud-wielrenner Gerrie Knetemann is dinsdag op 53-jarige leeftijd overleden. Volgens een woordvoerder van de wielerunie KNWU is een hartstilstand de doodsoorzaak.

Het gebeurde toen hij met drie vrienden in Bergen (NH) een tocht op de mountainbike maakte. Knetemann was sinds begin jaren negentig bondscoach van de profs bij de KNWU.

Knetemann kreeg de hartstilstand toen hij was afgestapt, omdat zijn ketting van de tandwielen was gelopen. Terwijl hij de fiets wilde repareren, begaf zijn hart het.

Als renner begon Knetemann in 1968, in 1973 werd de Amsterdammer professional. Knetemann won in zijn loopbaan onder meer de wereldtitel, de Amstel Gold Race, tien etappes in de Ronde van Frankrijk en Parijs-Nice. Knetemann, die als renner bekend stond om zijn grappen en grollen, nam in september 1989 afscheid.

Vrolijk

De Kneet, zoals zijn bijnaam luidde, stond garant voor vrolijke en opmerkelijke gebeurtenissen. De voormalige stratenmaker werd naast zijn prestaties ook door zijn presentatie een bekende Nederlander. Uiteindelijk zou hij na zijn loopbaan nog wat bijverdienen als spreker en bovendien was hij mede-eigenaar van een pannenkoekenrestaurant.

Uniek

KNWU-voorzitter Joop Atsma noemde Knetemann in een eerste reactie een uniek sportmens en een voorbeeld voor iedereen. Atsma, oud-amateurrenner en Tweede-Kamerlid voor het CDA, en Knetemann waren ook persoonlijke vrienden.

Boogerd

Michael Boogerd heeft met verbijstering gereageerd op het bericht van het plotselinge overlijden van bondscoach Gerrie Knetemann op 53-jarige leeftijd. "Veel te jong. Dit valt rauw op je dak. Heel erg. Ook als je bedenkt wie hij achterlaat, een vrouw en drie nog vrij jonge kinderen", zei de Raborenner op zijn vakantieadres op Gran Canaria.

Boogerd vertelde dat hij dit jaar vaker dan ooit overleg heeft gevoerd met Knetemann met het oog op de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap. "Het contact werd ook steeds beter. In de Tour kreeg ik sms'jes van Gerrie waarin hij me succes wenste. Ik voelde dat hij steeds meer respect voor mij als wielrenner kreeg. Zijn dood is een grote schok."

Overzicht carrière Knetemann

1968 wielerdebuut
1970 tot 1973 amateur bij Amstel-ploeg
1974 prof bij Gan Mercier 1974-75, daarna bij Raleigh (1976-83), Europ Decor (1984), Skill-Sem (1985), PDM (1986-89)
1974 winst Amstel Gold Race
1975 winst Tour-etappe
1976 winst Ronde van Nederland, Tour-etappe
1977 winst twee Tour-etappes, ploegenklassement Tour
1978 wereldkampioen op Nurbürgring, winst Parijs-Nice, twee Tour-etappes, ploegentijdrit in Tour, twee dagen gele trui, zesdaagse Gent, zesdaagse Maastricht, vierde Super Prestige Pernod (voorganger wereldbeker), sportman van het jaar
1979 winst proloog en etappe Tour, een dag gele trui, twee ploegentijdritten, wereldbeker ploegen
1980 winst Ronde Middellandse Zee, België en Nederland, Tour-etappe, een dag gele trui, twee ploegentijdritten, zesdaagse Maastricht, Europees kampioen achter dernies
1981 winst Ronde van Nederland, vier dagen gele trui Tour, twee ploegentijdritten, Europees kampioen achter dernies
1982 winst Driedaagse van de Panne, twee Tour-etappes, wereldbeker ploegen
1983 winst Ronde Middellandse Zee, zware val in Dwars door België
1984 Nederlands kampioen achter dernies, winnaar Gerrit Schulte-trofee
1985 winst Amstel Gold Race
1986 winst Ronde van Nederland, zesdaagse Madrid
1987 winst Ronde Zweden
1989 einde actieve loopbaan, PR-man bij PDM
1991 tot heden bondscoach KNWU