LIMONE - Stefano Garzelli, drager van de roze leiderstrui in de Ronde van Italië, heeft positief gereageerd bij een dopingcontrole. Dat heeft zijn ploeg Mapei zaterdag bekendgemaakt. Ook Roberto Sgambelluri van Mercatore Uno is betrapt op het gebruik van doping.

Sgambelluri zou darbepoetine alfa, ook bekend als nesp, gebruikt hebben. De 28-jarige Italiaan reageerde positief voor de start van de Ronde van Italië in Groningen. Het resultaat van de contra-expertise is nog niet bekend.

Eerder was de naam van de Rus Saat Zakirov (Panaria) al bekendgemaakt als dopingzondaar. Nesp is de verbeterde versie van het bloeddopingmiddel epo. Beide renners zijn uit de koers genomen.

Garzelli reageerde positief bij de controle in Ans na zijn ritzege in de tweede etappe in de Giro. In zijn urine werden sporen van probenecide gevonden, een vochtafdrijvend middel dat kan worden gebruikt om gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen te maskeren.

Op een persconferentie verklaarde de renner zaterdagmorgen dat hij een contra-expertise heeft aangevraagd. Die zal dinsdag worden uitgevoerd in het laboratorium van de Internationale Wielren Unie (UCI) in Lausanne. In afwachting van de uitslag van de B-staal mag hij de Giro blijven rijden.

Garzelli verklaarde een schoon geweten te hebben. "Ik heb me een jaar voorbereid op deze Giro. Ik zou een idioot zijn mijn carriëre en leven te ruineren door zo iets." De renner overwoog zaterdag af te stappen. "Ik wilde de Giro verlaten", zei de Italiaan die zijn tranen amper kon bedwingen, "maar mijn ploeg wil dat ik doorga."

In de middaguren zal hij van start gaan in de zesde etappe van Cuneo naar Varraze (191 km). Garzelli heeft na vijf etappes 43 seconden voorsprong op zijn landgenoot Casagrande van Fassa Bortolo.

Raadsel

Mapei reageerde onthutst. "Het is te gek voor woorden dat hij een middel zou nemen waarvan hij zeker weet dat het bij een controle wordt opgespoord", zei woordvoerder Tegner. Teammanager Sassi vond de positieve controle een raadsel.

"Wij willen niet beweren dat er een complot bestaat tegen Mapei. Wij geven alleen de feiten aan zoals wij die kennen. We hebben de UCI gevraagd alle renners van onze ploeg te controleren op probenecide."

Verder werd bekend dat twee renners in de Giro zijn betrapt op het gebruik van darbepoetine (nesp), de verbeterde versie van epo. Een van de twee is de Rus Faat Zakirov van de Italiaanse ploeg Panaria. De naam van de tweede renner werd niet bekendgemaakt.

Hechtenis

In de afgelopen dagen werden al twee renners van Panaria gearresteerd. Vrijdagavond werd de Italiaan Nicola Ghesini na de finish van de vijfde etappe opgepakt. Twee dagen eerder was zijn ploeggenoot Varriale, die niet in de Giro van start ging, in hechtenis genomen op verdenking van handel in doping.

Nesp (merknaam Aranesp) is ontwikkeld voor nierpatiënten die aan bloedarmoede lijden. Het is tien keer zo effectief als epo en veel langer werkzaam. Het middel werd bij controles voor het eerst ontdekt tijdens de olympische winterspelen in Salt Lake City. Daar werden de skilopers Mühlegg, Lasoetina en Danilova betrapt. De eerste twee moesten hun gouden medaille inleveren.

/DOSSIERGiro d'Italia 2002