Michael van Gerwen heeft zondag zijn titel geprolongeerd op de Grand Slam of Darts. De Brabantse nummer één van de wereld was in de finale met 16-8 veel te sterk voor de Engelsman James Wade.

Van Gerwen evenaarde met zijn eindoverwinning in Wolverhampton bovendien een record van Phil Taylor. Hij boekte in de Civic Hall alweer zijn 24e toernooizege van het seizoen.

Van Gerwen is het hele jaar al in topvorm. 'Mighty Mike' won onlangs de finale van de World Series of Darts, kroonde zich daarvoor tot Europees kampioen en was ook de sterkste in de World Grand Prix. Op het WK wil hij vanaf volgende maand een fraai seizoen in stijl afsluiten.

Ook in Wolverhampton maakte Van Gerwen de afgelopen week de nodige indruk. Hij zette in de kwartfinales Brendan Dolan met liefst 16-3 opzij en rekende eerder op zondag in de halve eindstrijd ook op overtuigende wijze af met Peter Wright (16-10).

De als zesde geplaatste Wade plaatste zich voor de finale door de Schotse wereldkampioen Gary Anderson verrassend met 16-14 te kloppen.

Gas

Waar Wade tegen Anderson nog een heel hoog niveau haalde, slaagde hij daar enkele uren later tegen Van Gerwen eigenlijk geen moment in. De linkshandige speler begon nog wel goed en kwam ook op een 3-1 voorsprong.

Vanaf dat moment was het echter Van Gerwen die de dienst uitmaakte. Hij pakte zes vijf legs achter elkaar, liet Wade nog wel terugkomen tot 6-5, maar gaf daarna weer gas en zette zijn tegenstander op een onoverbrugbare achterstand van zes legs (11-5).

Die voorsprong kwam in het restant van de wedstrijd nimmer in gevaar en met een gemiddelde van 97,77 maakte Van Gerwen bij 15-8 een einde aan de éénzijdige partij. Hij verdient ruim 127.000 euro met de eindzege.