'Ter Mors is zeker pionier voor shorttrack geweest in Nederland'

Het nieuws dat Jorien ter Mors stopt als individuele shorttrackster en kiest voor de langebaan, komt niet onverwacht voor betrokkenen in de schaatswereld. Shorttracker Freek van der Wart spreekt van "een dappere beslissing".

Tijdens een emotioneel interview met de NOS kondigde Ter Mors donderdag aan na twaalf jaar te stoppen met shorttrack. De 26-jarige Overijsselse blijft waarschijnlijk nog wel actief bij de Nederlandse relayploeg, die dit jaar al tweemaal zilver won op World Cups.

"Als ploeggenoot van het eerste uur zag ik het wel aankomen dat ze deze overstap zou gaan maken", zegt Freek van der Wart tegen NUsport. "Je merkte dat ze steeds meer haar ei kwijt kon op de lange baan."

"Jorien heeft het vermogen en de kracht om op de langebaan heel goed te presteren. Shorttrack is een heel ander spelletje, waarbij het er veel meer om draait om op het juiste moment te versnellen of in een gaatje te duiken."

"Als je daar een tijdje uit weg bent, is het moelijk om dat weer op te pakken. Shorttrack en langebaanschaatsen zijn moeilijk te combineren. Wat zij de afgelopen jaren gedaan heeft, is echt ongelooflijk knap. Ze heeft nu een dappere beslissing genomen."

Pionier

Mede dankzij de prestaties van Ter Mors won het shorttrack de laatste jaren aan populariteit. In 2014 beleefde ze het hoogtepunt van haar carrière toen ze de Europese titel won.

In dat jaar was ze vlaggendraagster op de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sochi. Ze combineerde daar het shorttrack met het langebaanschaatsen, waardoor ze een extreem druk programma had. Op het shorttrack belandde ze steeds net naast het podium, maar op de langebaan was er olympisch goud op de 1500 meter en de ploegenachtervolging.

Ter Mors geldt als de pionier van het Nederlandse shorttrack bij de vrouwen. "Dat is ze zeker geweest", beaamt Van der Wart.

"Ze zal natuurlijk gemist worden, maar er staan nu genoeg dames klaar om het vertrek van Ter Mors op te vangen." Daarmee doelt de 28-jarige Zuid-Hollander niet alleen op het 19-jarige talent Suzanne Schulting, die dit jaar al brons en zilver won op de 1000 meter in wereldbekerwedstrijden.

"Yara van Kerkhof heeft een medaille gewonnen op een World Cup dit jaar en ook Rianne de Vries doet het goed. Bij de dames is het niveau duidelijk omhoog gegaan."

Olympische Spelen

Ter Mors maakt haar keuze voor de langebaan ruim een jaar voor de Spelen in Pyeongchang. "Ze heeft vorig jaar, maar ook al op de Spelen in Sochi laten zien waartoe ze in staat is op de langebaan", aldus Van der Wart.

"Ik verwacht dat ze ook in Pyeongchang weer mee zal doen om de winst. Dan is het afhankelijk van de vorm van de dag wie er wint."

Tip de redactie