Wielrennen

Oud-ploeggenoten onaangenaam verrast door pikant boek Dekker

Oud-renners Michael Boogerd, Steven de Jongh en zaakwaarnemer Jacques Hanegraaf zijn niet blij met de biografie van voormalig wielrenner Thomas Dekker. Ze zijn onaangenaam verrast door de onthullingen over doping en seks.

Boogerd, voormalig ploeg- en kamergenoot van Dekker bij de toenmalige ploeg van Rabobank, is behoorlijk geschrokken van de naar buiten gekomen passages.

"Ik kan me totaal niet vinden in wat ik tot nu toe gelezen heb", vertelt de Haagse oud-renner dinsdag aan RTL Boulevard.

Dekker laat onder meer weten dat hij samen met Boogerd vlak voor de start van de Tour de France van 2007 enkele Oost-Europese prostituees inhuurde. In het boek staat ook dat Dekker doping kocht van Boogerd.

De winnaar van twee Touretappes zegt niet te zijn ingelicht over de komst van het boek. "Ik probeer al anderhalf jaar tevergeefs contact te zoeken met Thomas. Het boek komt dan ook als een onaangename verrassing."

De Jongh, die in een seksueel getinte passage voorkomt, reageerde via Twitter op de onthullingen in het boek. Hij is vooral boos op schrijver Thijs Zonneveld. "Bedankt voor de hoor en wederhoor. Niet gebeurd."

Hanegraaf

Dekker vertelt in het boek dat zijn voormalig manager Hanegraaf tijdens een etentje aan de ouders van de renner toestemming vroeg om hem doping toe te dienen. "Wat een onzin. Dit is nooit gebeurd", zegt Hanegraaf in de Volkskrant.

Oud-renner Hanegraaf zou volgens Dekker via de beruchte dopingarts Eufemiano Fuentes doping hebben geregeld. "Als ik de lobby van het hotel binnenkom, zitten Fuentes en Hanegraaf al op me te wachten. (...) Als hij uitlegt welke vormen van doping hij kan regelen, schakelt hij over op het Spaans. Dat spreek ik niet, maar Jacques wel."

"Wat een fantast", aldus Hanegraaf. "Ik spreek geen Spaans. Ik heb die hele Fuentes nooit ontmoet. Dat heb ik tegen Zonneveld gezegd: lees dat rapport over Operacion Puerto nou eens goed. Ik heb daar niks mee te maken."

Hanegraaf bevestigt wel dat hij Dekker heeft geïntroduceerd bij de Italiaanse trainer Luigi Cecchini, waarmee Dekker jarenlang samenwerkte. Cecchini had meerdere renners onder zijn hoede die op doping betrapt zijn, maar is zelf nooit veroordeeld wegens illegale praktijken.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie