Ron Dennis moet na 35 jaar stoppen als directeur van McLaren. Zijn mede-aandeelhouders van het Formule 1-team hebben dat definitief besloten.

Dat bevestigt de Brit dinsdag in een verklaring. "Ik ben heel erg teleurgesteld dat de andere aandeelhouders me, ondanks waarschuwingen van het management, gedwongen hebben mijn positie op te geven."

"De gronden waarop ze tot dat besluit zijn gekomen, zijn volslagen onoprecht. Mijn manier van besturen is altijd hetzelfde geweest en heeft twintig wereldkampioenschappen opgeleverd en van het team een winstgevende onderneming gemaakt."

Dennis doet geen afstand van zijn aandelen en blijft naar eigen zeggen gewoon zijn invloed uitoefenen. "Mijn eerste zorg zijn de 3.500 werknemers. Ik geef mijn positie niet op en blijf opkomen voor de belangen van McLaren en wil vorm blijven geven aan de toekomst."

Macht

Dennis werd eerder al op de hoogte gebracht en probeerde zijn vertrek naar verluidt aan te vechten bij de Hoge Raad, maar dat bleek tevergeefs.

De 69-jarige Brit heeft 25 procent van de aandelen van McLaren in handen. Hij kan het echter niet vinden met de andere aandeelhouders, Bahrein Mumtalakt Holding (50 procent) en de ondernemer Mansour Ojjeh (25 procent).

Beide partijen vinden naar verluidt dat Dennis te veel macht wil uitoefenen bij McLaren, wat de toekomstplannen van de renstal in de weg zou staan.

Dennis is sinds 1981 de baas bij McLaren. Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Hakkinen en Lewis Hamilton hielpen het Britse team sindsdien aan tien wereldtitels.

McLaren stelde in die periode zeven kampioenschappen veilig bij de constructeurs. De laatste jaren slaagt de renstal er echter niet meer in mee te doen om de prijzen.