Voetbal

Van Basten overtuigd dat videoarbritage goed is voor voetbal

Marco van Basten denkt dat de videoscheidsrechter het voetbal eerlijker zal maken, maar dat de kern van de sport niet zal veranderen door het nieuwe hulpmiddel.

"De sport zal hetzelfde blijven", legde Van Basten, die bij de FIFA verantwoordelijk is voor technische ontwikkelingen in het voetbal, maandag uit op een persconferentie aan de vooravond van een nieuwe test met de videoarbiter bij de vriendschappelijke interland tussen Italië en Duitsland in Milaan.

"Ik hoop dat voetbal eerlijker wordt. Dat is het enige wat we willen bereiken.''

In maart stemde de spelregelcommissie van de FIFA (IFAB) in met het inzetten van een videoscheidsrechter.  Bij onder meer dubieuze treffers, strafschoppen, rode kaarten en verwisselde identiteiten mag de videoarbitrage beelden bestuderen.

Er zijn al testen geweest in Nederland, Australië, Brazilië, Duitsland, Italië, Portugal en Amerika. De eerste test tijdens een interland werd uitgevoerd bij de vriendschappelijke wedstrijd tussen Italië en Frankrijk.

"Ik ben ervan overtuigd dat dit een goed hulpmiddel zal worden", aldus Van Basten. "Het zal misschien wat tijd kosten, spelers en scheidsrechters zullen eraan moeten wennen, maar het wordt een goede toevoeging aan de sport."

In 2018 zal besloten worden of de videoscheidsrechter definitief wordt ingevoerd.

Tip de redactie