Voetbal

Blind kiest voor aanvallende opstelling tegen Luxemburg

Het Nederlands elftal begint zondagavond zoals verwacht in een aanvallende opstelling aan de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg.

"Luxemburg zal het spel wel aan ons laten, daar heb ik mijn formatie al op aangepast", zei bondscoach Danny Blind zaterdag op de persconferentie. "We spelen 4-3-3 en ook de middenvelders zijn aanvallend ingesteld."

Blind wilde zijn opstelling nog niet prijsgeven. Waarschijnlijk neemt Bart Ramselaar op het middenveld de plek in van Stijn Schaars, die woensdag in de oefeninterland tegen België (1-1) geblesseerd uitviel met een kuitblessure.

Bas Dost vervangt Vincent Janssen (hersenschudding) in de spits en Arjen Robben komt in de ploeg voor Jeremain Lens (hamstring). De laatste keer dat de 32-jarige aanvaller in actie kwam voor Oranje was precies een jaar geleden.

Wereldniveau

Volgens Virgil van Dijk zorgt de langverwachte rentree van Robben in het Nederlands elftal niet alleen voor een sportieve, maar ook voor een mentale impuls.

"Arjen is een speler van wereldniveau. Als hij erbij is, weet je dat hij de wedstrijd met één actie of moment kan beslissen. Bovendien boezemt hij de tegenstander ook angst in, daarvan ben ik overtuigd", aldus Van Dijk.

"Ook als persoon is Arjen heel belangrijk in de groep. Niet alleen omdat hij onze aanvoerder is, maar hij beschikt ook over heel veel ervaring. Met al die jonge spelers in het team is dat waardevol.''

Veld

In aanloop naar de wedstrijd van zondag in Luxemburg gaat het, naast de rentree van Robben, vooral over het veld. De grasmat in het Stade Josy Barthel ligt er slecht bij, veroorzaakt door een rugbywedstrijd enkele dagen eerder. 

"Het veld ligt er niet geweldig bij, maar dat mag geen negatieve invloed hebben", vindt Blind. "Om in de race te blijven voor het WK in Rusland hebben we zondag drie punten nodig. Daar is iedereen zich heel bewust van."

Oranje staat momenteel met vier punten op de derde plaats in groep A van de WK-kwalificatie. Frankrijk was vrijdag al te sterk voor naaste belager Zweden (2-1) en gaat met tien punten aan de leiding.

Alleen de nummer één in de poule plaatst zich rechtstreeks voor het WK van 2018 in Rusland. Luxemburg-Nederland begint zondag om 18.00 uur.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de WK-kwalificatie

Lees meer over:
Tip de redactie