Nuis moest emoties in bedwang houden tegen Kulizhnikov

Kjeld Nuis moest zichzelf in de hand houden tegen Pavel Kulizhnikov op de 1000 meter bij de World Cup in Harbin. De 27-jarige Zuid-Hollander troefde de Rus zaterdag af in een rechtstreeks duel en veroverde het goud.

Voor Nuis ging het niet eenvoudig. "Het was kreunen en steunen in de laatste bocht, maar ik had gelukkig nog voldoende snelheid om eronder door te komen", zei hij bij de NOS.

De Nederlands kampioen op de 1000 meter haalde eerder dit jaar hard uit naar Kulizhnikov. De Rus werd in februari bij de WK afstanden positief bevonden op het verboden middel meldonium en werd voorlopig geschorst.

Bij zijn tweede dopingzaak ontliep Kulizhnikov een nieuwe straf, omdat hij kon bewijzen dat hij sinds 1 januari geen meldonium meer had gebruikt. Nuis liet vervolgens meerdere malen weten dat hij geen respect meer kon opbrengen voor de wereldkampioen sprint.

Emoties

"Ik moest ervoor zorgen dat de emoties bij mij niet te hoog opliepen", aldus Nuis. "Daarin ben ik geslaagd. Ik moet er nu voor waken om er steeds een man-tegen-man-gevecht tegen Kulizhnikov van te maken."

"Ik moet gewoon voor de overwinning gaan en dus iedereen willen verslaan", vervolgde hij. "Het is in elk geval geweldig om het internationale seizoen met goud te beginnen."

Nuis won de 1000 meter in Harbin in 1.09,58. Kulizhnikov eindigde in 1.09,96 als derde. De Fin Mika Poutala nestelde zich met 1.09,83 tussen de twee rivalen.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie