Schaatsen

Leenstra grijpt zilver op 1000 meter in Harbin, winst achtervolgsters

Marrit Leenstra is zaterdag als tweede geëindigd op de 1000 meter bij de World Cup in Harbin. Ze moest alleen de Amerikaanse Heather Richardson-Bergsma voor zich dulden. Leenstra veroverde samen met Ireen Wüst en Antoinette de Jong goud op het onderdeel ploegenachtervolging.

Richardson-Bergsma was in een rechtstreeks gevecht te sterk voor Leenstra. Zij reed in 1.15,94 een nieuw baanrecord. Leenstra passeerde de meet in 1.16,55.

De Japanse Nao Kodaira mocht als derde mee het podium op. Zij klokte op de Chinese ijsbaan een tijd van 1.16,99.

Wüst eindigde in Harbin als vijfde. Zij klokte met 1.17,10 weliswaar dezelfde tijd als Miho Takagi, maar die bleek achter de komma een fractie sneller. Sanne de Neeling klokte met 1.18,29 de tiende tijd, Anice Das werd veertiende in 1.18,72.

Ploegenachtervolging

Op de team pursuit was Nederland oppermachtig. Wüst, De Jong en Leenstra passeerden de finish in 3.04,01 en waren ruim tweeënhalve seconde sneller dan nummer twee Rusland (3.06,84). Het podium werd gecompleteerd door Zuid-Korea (3.07,91).

Wüst reed op vrijdag nog een mislukte race op de 3000 meter. De 30-jarige Brabantse was zichtbaar teleurgesteld. "Technisch schaam ik me wel een beetje voor die laatste rondjes", zei ze toen.

Leenstra eindigde vrijdag op de 500 meter op de teleurstellende elfde plek (38,99). Met zilver op de 1000 meter nam ze een dag later revanche op zichzelf.

Jorien ter Mors ontbreekt in China. De wereldkampioene op deze afstand geeft dit weekeinde de voorkeur aan de tweede wereldbeker shorttrack in Salt Lake City.

De Amerikaanse Brittany Bowe, wereldkampioene op de sprintvierkamp, is evenmin van de partij. Ze is nog niet helemaal fit.

NUwerk

Tip de redactie