Kramer pakt 31e World Cup-zege op 5000 meter in Harbin

Sven Kramer heeft vrijdag de 5000 meter op zijn naam geschreven bij de opening van het wereldbekerseizoen in het Chinese Harbin.

De 30-jarige Fries zette in de laatste rit een tijd neer van 6.21,60 en bleef daarmee landgenoot Jorrit Bergsma (6.22,38) net voor. Erik Jan Kooiman completeerde het Nederlandse podium met 6.26,43.

Kramer verbeterde met zijn tijd het baanrecord van Arjen van der Kieft (6.29,94) met ruim acht seconden. Voor de Nederlander was het zijn 31e wereldbekerzege op dit nummer.

Bergsma moest twee weken geleden bij de KNSB Cup in Groningen op de 5 en 10 kilometer ook al twee keer voorrang verlenen aan Kramer.

Voor de 30-jarige Kooiman van Team Clafis was het zijn eerste wereldbekermedaille.

Douwe de Vries belandde met een tijd van 6.28,34 op de zesde plek. Patrick Roest, die in Harbin debuteert in de A-divisie van de wereldbeker, reed de zevende tijd (6.29,27).

Late aankomst

De superieure Kramer streek pas woensdag in China neer en kwam op weg naar de schaatshal ook nog eens terecht in een lange file. Hij erkende dat zijn voorbereiding niet ideaal was.

''Ik zit wat dat betreft een beetje in een slechte waaier, maar het mag de pret hier niet drukken. Het is allemaal nog goed gekomen'', zei Kramer lachend bij de NOS.

De kopman van Team Lotto-Jumbo zegevierde op zijn favoriete afstand als vanouds. ''Maar het was geen fantastische rit. Daar waren de omstandigheden ook niet naar. Maar het was goed genoeg voor de overwinning. En daar kwam ik voor."

"Ik wilde hier honderd punten voor het wereldbekerklassement pakken en dat is gelukt. De manier waarop was minder belangrijk", aldus Kramer.

Trainingsvolume

De Fries geeft aan de wereldbekerwedstrijden niet de hoogste prioriteit. Zijn seizoen is afgestemd op de grote allroundtoernooien en de WK afstanden in februari in Zuid-Korea.

Om meer ''trainingsvolume'' te creëren, deed Kramer in het afgelopen weekeinde zelfs mee aan een marathonwedstrijd in Tilburg. Dat was voor de eerste keer in zijn loopbaan. Mogelijk zal hij vaker zijn opwachting maken in het marathonpeloton.

Kramer kan in Harbin ook nog deelnemen aan de ploegachtervolging (zaterdag) en de 1500 meter (zondag).

Lees meer over:
Tip de redactie