Schaatsen

Wüst teleurstellend zevende op 3 kilometer, Joling pakt zilver

Ireen Wüst is teleurstellend begonnen aan het wereldbekerseizoen. De 30-jarige Brabantse eindigde als zevende op de 3000 meter in het Chinese Harbin.

Marije Joling pakte het zilver. De schaatsster van Team Victorie reed in Harbin een tijd van 4.09,40. 

Alleen de Tsjechische favoriete Martina Sablikova was sneller: 4.08,26. De wereldkampioene op deze afstand versloeg in de laatste race olympisch kampioene Wüst met ruim verschil (4.11,76). De Canadese Ivanie Blondin pakte het brons (4.09,78).

Antoinette de Jong kwam met 4.10,03 net te kort voor het podium en eindigde als vierde. Melissa Wijfje klokte de zesde tijd (4.11,63). Carlijn Achtereekte, die door een rugblessure niet voluit kon gaan, eindigde op de zestiende en laatste positie (4.21,75).

Wüst wacht al bijna twee jaar op een zege in het wereldbekercircuit. Vorig seizoen miste ze de eerste vier toernooien vanwege een flinke trainingsachterstand na een valpartij met haar fiets in de voorbereidingsperiode.

In het tweede deel van de schaatswinter kwam de viervoudig olympisch kampioene nog wel goed op gang, maar een grote triomf zat er individueel niet meer in. De titels bij de EK en WK allround moest Wüst aan Sablikova laten.

Leenstra

Marrit Leenstra klokte eerder vrijdag de elfde tijd bij de eerste 500 meter van het wereldbekerseizoen. De 27-jarige Nederlandse kwam niet verder dan 38.99 en gaf daarmee bijna een seconde toe op de Japanse winnares Nao Kodaira.

De Japanse Maki Tsuji eindigde in China als tweede (38,17), gevolgd door de Chinese Jing Yu (38,18) op de derde plaats.

Floor van den Brandt, Anice Das en Bo van der Werff kwamen op de Chinese baan ook niet in de buurt van de snelste tijd. Van den Brandt klokte de vijftiende tijd met 39.35. Das (39.54) en Van der Werff (39.78) werden respectievelijk zestiende en zeventiende.

Olympisch- en wereldkampioene Sang-hwa Lee uit Zuid-Korea kwam met een tijd van 38,47 seconden niet verder dan de zesde plek. Zondag staat de tweede 500 meter in Harbin op het programma.

Ter Mors

Jorien ter Mors ontbreekt in China. De tweevoudige wereldkampioene (1000 en 1500 meter) neemt dit weekeinde deel aan de wereldbeker shorttrack in Salt Lake City.

Ook de Amerikaanse topper Brittany Bowe is afwezig in Harbin. De wereldkampioene op de sprintvierkamp is nog niet helemaal fit nadat ze tijdens een training een hersenschudding had opgelopen.

Sanneke de Neeling, Nederlands kampioene op de sprintvierkamp, kwam vrijdag in de B-groep op de 500 meter niet verder dan de zevende tijd (39,77).

Tip de redactie