De Russische president Vladimir Poetin heeft de regering opgedragen meer werk te maken van de dopingcontroles in de sport. Zijn bevel is donderdag gepubliceerd op de website van het Kremlin.

Poetin geeft aan dat er een heel nieuwe antidopingorganisatie dient te worden opgetuigd, inclusief laboratorium. Ook moet het mondiale antidopingbureau WADA een financiële bijdrage krijgen.

Rusland is nog altijd niet bekomen van het grote dopingschandaal, dat werd blootgelegd door onderzoeken van WADA. Er zou in Rusland sprake zijn geweest van jarenlang systematisch dopinggebruik, aangewakkerd en geregisseerd door de staat.

Het leidde onder meer tot de schorsing van de Russische atletiekbond, waardoor de atletiekgrootmacht deze zomer ontbrak op de Olympische Spelen in Rio.

Strenge wet

Een week geleden stemde het Russische parlement unaniem in met een wet die strengere straffen mogelijk maakt voor coaches en sporters die aanzetten tot dopinggebruik.

Een celstraf van maximaal twaalf maanden, een schorsing van maximaal drie jaar en een boete van 300.000 roebel (ruim 4.200 euro) behoort daardoor nu tot de mogelijkheden.

Het oorspronkelijke wetsvoorstel werd nog wat afgezwakt door voorgestelde veranderingen door de Russische regering, maar volgens Alexander Zhukov, parlementslid en voormalig voorzitter van het Russische olympisch comité, is het nog steeds een "strenge" wet.