EINDHOVEN - Met solide voetbal heeft PSV de laatste weken zowel nationaal als internationaal indruk gemaakt. Guus Hiddink smeedde zijn vernieuwde ploeg in hoog tempo tot een koel, berekenend elftal dat moeilijk is te verslaan. Toch waakt de oefenmeester aan de vooravond van de Champions League-ontmoeting met het Noorse Rosenborg voor te veel optimisme: "Dat we de uitwedstrijd hebben gewonnen, betekent niet dat we nu freewheelend het thuisduel in kunnen gaan."

Bij een overwinning op de Noorse kampioen - dit weekeinde stelde het elftal van Ola By Rise voor de dertiende keer op rij de landtitel veilig - is het elftal van Hiddink dicht bij een plaats in de volgende ronde van de Champions League. In dat geval heeft PSV zich met negen punten in ieder geval geplaatst voor de UEFA Beker, een derde plaats in de groep kan de Eindhovenaren dan niet meer ontgaan. Volgens Hiddink is dat echter niet meer dan een "tussendoel".

Het grote doel van PSV is en blijft het behalen van de tweede ronde van de Champions League. Het zou voor de Brabanders de eerste keer in de geschiedenis zijn. Met het aantrekken van Cocu en het aanblijven van Van Bommel heeft PSV nu een ervaren hart dat die grote wens eindelijk kan laten uitkomen. "We hebben spelers die het klappen van de zweep kennen. Fouten die we twee jaar geleden nog wel maakten, zijn nu uit de ploeg. Maar we moeten ons er wel van bewust blijven dat we die lekjes nu boven hebben."

Blind aanvallen

Een van de lessen van Hiddink is dat een elftal in Europese ontmoetingen niet blind kan aanvallen. De trainer predikt al de hele Champions League-campagne dat PSV gecontroleerd moet aanvallen en op het juiste moment moet toeslaan. Die werkwijze resulteerde de laatste weken in veel succes, maar zorgde er daarnaast ook voor dat PSV werd vergeleken met een Italiaanse ploeg.

Hiddink

"Ik ben het daar niet mee eens", zei Hiddink maandag. "Statistisch gezien krijgen we weinig doelpunten tegen, maar de parallel met Italiaans voetbal gaat niet op. Italianen spelen ultraverdedigend en dat doen wij zeker niet. Maar dit elftal beheerst wel de kunst van het naar voren verdedigen. Als je naar samenvattingen kijkt op televisie kun je snel een kwartier vullen met goed voetbal. Maar het gaat erom juist de momenten te beheersen dat het niet mooi is."

In die strijdwijze is het voor Hiddink prettig dat hij in het duel met Rosenborg weer een beroep kan doen op Mark van Bommel en Alex. Beide spelers trainden maandag voluit mee met de groep en zijn tegen de Noren inzetbaar. Park is niet van de partij. De zieke Zuid-Koreaan is geschorst omdat hij in de eerste wedstrijd tegen Rosenborg twee gele kaarten kreeg. "Dat is jammer, want hij is bij uitstek een voetballer die goed tussen de linies kan spelen", aldus Hiddink.

Rosenborg

Dat Rosenborg pas dit weekeinde kampioen werd, wordt bij PSV met gemengde gevoelens ontvangen. "Het kan een ploeg lichter maken waardoor ze beter gaan spelen", aldus Hiddink. Vennegoor of Hesselink: "Aan de andere kant kan de ontlading ook uit het elftal zijn omdat ze flink hebben gefeest. Dat doen wij in ieder geval wel als we iets gewonnen hebben."

Vermoedelijke opstelling: Zoetebier; Lucius, Alex, Bouma en Lee; Van Bommel, Cocu en Vogel; Farfan, Vennegoor of Hesselink en Beasley.