Andy Murray heeft het bereiken van de eerste plaats op de wereldranglijst zondag bekroond met eindzege bij het masterstoernooi van Parijs.

Murray versloeg de Amerikaan John Isner in de finale in drie sets: 6-3 6-7 (4) en 6-4. De Schot staat maandag voor het eerst bovenaan als de nieuwste versie van de wereldranglijst uitkomt.

Met de overwinning in Parijs bevestigt de drievoudig Grand Slam-winnaar zijn blakende vorm. Hij won de afgelopen weken de toernooien van Peking, Shanghai en Wenen.

Murray kroop daardoor op de mondiale ranglijst naar Novak Djokovic toe. De Serviër zette zijn eerste plaats vrijdag op het spel door als titelverdediger in de kwartfinale te verliezen. Murray was een dag later verzekerd van de koppositie toen zijn Canadese opponent Milos Raonic zich geblesseerd afmeldde voor de halve finale.

Djokovic

Twaalfvoudig Grand Slam-winnaar Djokovic schreef dit jaar de Australian Open en Roland Garros op zijn naam, maar werd op Wimbledon al in de derde ronde uitgeschakeld en verloor de finale van de US Open van Stan Wawrinka.

De Serviër had gedurende het jaar te maken met wat fysieke ongemakken. Over een week verdedigt hij zijn titel bij de ATP World Tour Finals in Londen, het toernooi voor de beste acht tennissers van het jaar, zijn titel.

Murray had inhalen Djokovic op wereldranglijst nooit verwacht
Murray had inhalen Djokovic op wereldranglijst nooit verwacht