FC Utrecht heeft Excelsior zondag de zesde nederlaag op rij bezorgd in de Eredivisie: 2-1. In Arnhem won Heracles Almelo met 1-2 bij Vitesse.

Bij FC Utrecht tegen Excelsior was het bij rust nog 0-0, waarna FC Utrecht via Yassin Ayoub en Nacer Barazite op een 2-0 voorsprong kwam. Door een doelpunt van Stanley Elbers werd het nog even spannend, maar verder kwam Excelsior niet.

Elbers zorgde er wel voor dat Excelsior na ruim vijfhonderd minuten weer eens gescoord heeft in de Eredivisie. De Rotterdammers zijn na een goede start afgezakt naar de veertiende plaats op de ranglijst en hebben maar twee punten meer dan hekkensluiter Go Ahead Eagles.

FC Utrecht is de laatste weken juist in zeer goeden doen. De 'Domstedelingen' hebben nu al vier Eredivisiewedstrijden op rij gewonnen en zijn opgeklommen naar de achtste plaats.

Paal

Het duurde zondag wel lang voordat FC Utrecht op stoom kwam. Lange tijd werd er niets gecreëerd door de thuisploeg, terwijl Excelsior-aanvaller Mike van Duinen, die nog op zijn eerste competitietreffer wacht, al vroeg op doelman Robbin Ruiter stuite.

Pas vlak voor rust zorgde FC Utrecht voor gevaar. Sofyan Amrabat trof met een schot van afstand de paal. Vlak daarna kopte Richairo Zivkovic de bal recht op doelman Tom Muyters, na een fraaie actie van Ayoub.

Vlak na rust was het wel raak. Ayoub mocht vanaf de rand van het strafschopgebied vrij uithalen en schoot de bal via de binnenkant van de paal achter Muyters: 1-0. Acht minuten later zorgde Barazite al voor de 2-0. Ook hij mocht vrij opstomen en van afstand aanleggen.

Het verzet van Excelsior leek daarmee gebroken. Utrecht kwam achterin amper meer in de problemen, maar verzuimde de score verder op te voeren. Sébastien Haller was drie keer dichtbij de 3-0, maar de Fransman miste de precisie. Een van zijn pogingen belandde op de paal.

Zeven minuten voor tijd kwamen de gasten uit het niets op 2-1. Elbers, net ingevallen, tikte binnen. Een gelijkspel zat er echter niet in. Aan de andere miste Zivkovic nog een enorme kans waardoor het 2-1 bleef.

Vitesse-Heracles

Heracles steeg dankzij de uitzege op Vitesse naar de twaalfde plaats in de Eredivisie. De Arnhemmers blijven negende.

De eerste helft in de Gelredome voltrok zich zonder veel hoogtepunten. Na een voorzet van Ricky van Wolfswinkel produceerde Nathan vanuit een moeilijke hoek een gevaarlijk schot, maar Heracles-keeper Bram Castro ranselde de bal uit zijn doel.

Vitesse-doelman Eloy Room moest halverwege de eerste helft een afstandsschot van Brahim Darri overtikken. Kort voor rust tikte Van Wolfswinkel een voorzet van Nathan een meter voorlangs.

Vroeg in de tweede helft kreeg Darri een goede kans voor Heracles, maar tussen twee verdedigers van Vitesse kon hij zijn schot onvoldoende kracht meegeven.

Vitesse-verdediger Matt Miazga kopte na een vrije trap op de lat. Een minuut later was het wel raak. Na een bekeken passje van Milot Rashica kon Van Wolfswinkel de bal in het vijfmetergbied controleren en Castro verschalken (1-0).

Lang kon Vitesse niet van de voorsprong genieten, want vier minuten later schoot Darri de bal van 25 meter strak in de kruising (1-1).

Penalty

Een kwartier voor tijd kreeg Heracles een strafschop na een lichte overtreding van Guram Kashia op Brandley Kuwas.

Vanaf elf meter schoot Samuel Armenteros zijn ploeg op een 1-2 voorsprong. Het was de achttiende strafschop die Room in de Eredivisie tegen kreeg en de doelman wist er geen enkele te stoppen.

Kort voor tijd kreeg Vitesse een vrije trap op ongeveer twintig meter recht voor het doel. Lewis Baker kon een nederlaag voorkomen, maar de Engelsman schoot hard over.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie