Ajax werkt met een zo goed als fitte selectie toe naar de uitwedstrijd van komende zondag tegen AZ.

De Amsterdammers zijn redelijk ongeschonden uit de Europa Leaguewedstrijd tegen Celta de Vigo (3-2) gekomen. Alleen Hakim Ziyech hield lichte klachten over aan het duel van donderdag.

"Op het oog ziet het er wel goed uit", vertelt Peter Bosz vrijdag op de website van zijn club. "Ik begreep dat Hakim een 'tikkie’ kreeg, maar dat het wel meevalt."

Mogelijk is Nick Viergever tegen zijn oude club ook weer inzetbaar. De verdediger kon tegen Celta niet in actie komen wegens spierklachten. "Nick traint vandaag voor het eerst weer mee", zegt Bosz. "We moeten kijken hoe dat gaat en afwachten hoe de reactie morgen is."

Initiatief

Bosz verwacht dat Ajax zondag tegen AZ het initiatief zal nemen. "AZ is geen ploeg die volle bak druk zet en aanvalt. Ze proberen compact te spelen en vanuit de omschakeling gevaarlijk te worden."

De coach van Ajax was zeer tevreden over het spel van zijn ploeg tegen Celta. "Ik vond dit één van onze beste wedstrijden", stelt Bosz. "We speelden tegen een goede tegenstander die ons onder druk wilde zetten."

"Maar daar hebben we onder uitgevoetbald en als we de bal kwijt waren, zetten we heel goed druk. Het was voor mij een wedstrijd op een heel hoog niveau."

Van den Brom

Ook AZ is zonder al te veel kleerscheuren uit het Europa Leagueduel met Maccabi Tel Aviv (0-0) gekomen. John van den Brom kan tegen Ajax een beroep doen op zijn volledige selectie.

Van den Brom noemde de Noord-Hollandse derby een bijzondere, beladen wedstrijd. "Vanwege de korte afstand en het verleden", zegt de coach op de website van zijn club. "We gaan als altijd vanaf het begin vlammen, en hopelijk nu ook tot het eind."

"Het wordt tijd dat we een keer in grote wedstrijden niet alleen aardig voor de dag komen, maar na afloop ook aan de goede kant van het resultaat staan."

De wedstrijd in Alkmaar begint zondag om 14:30 uur.

Bekijk de stand, uitslagen en het programma in de Eredivisie