SYDNEY - Australië brengt betaald voetbal weer tot leven en gaat eveneens opnieuw proberen de sport populair te maken op het continent. In augustus 2005 begint de A-League, een competitie van acht teams met een begroting van 50 miljoen Australische dollars (30 miljoen euro). De Australische voetbalbond maakte de plannen maandag bekend.

Cricket en rugby zijn de grote sporten in Australië, maar met voetbal wil het maar niet lukken. Twee jaar geleden ging het betaald voetbal ten onder aan schulden, ruzies en gebrek aan toeschouwers.

De bond pakt het ambitieus aan. Een grote sponsor (Hyundai) is al aan de haak geslagen, nu nog internationale bekendheden binnenhalen. Terry Venables is de eerste grote naam. De voormalig bondscoach van Engeland en oud-trainer van clubs als Leeds, Tottenham en Barcelona, wordt de coach van een van de acht clubs: Newcastle United.

Verder hoopt de bond met riante salarissen de meerderheid van de 180 Australische profvoetballers in het buitenland over te halen naar hun geboorteland terug te keren.