Yuri van Gelder zegt dat er met hem voor de Olympische Spelen geen gedragsregels waren afgesproken over uitgaan tijdens het evenement.

"Dan was ik nooit op stap gegaan", zegt de 33-jarige Van Gelder in De Telegraaf in het eerste interview sinds hij werd weggestuurd in Rio de Janeiro. "Denk je nou echt dat ik zo stom ben?"

De turner denk dat hij mede door zijn verleden tot voorbeeld moest dienen en dat hij daarom na een avondje uitgaan tijdens de Spelen naar huis is gestuurd. "Ik moest geslachtofferd worden. Anders hadden ze me nooit zo zwaar gestraft voor zo'n onbenullig vergrijp."

Van Gelder vertelt hoe hij in de nacht na de kwalificatie van Nederland voor de teamfinale op stap ging en na vijf uur 's morgens terugkeerde in het olympisch dorp.

Alcohol

"Natuurlijk weet ik ook wel dat je als topsporter niet zo laat in je bed hoort te liggen. En uiteraard snap ik dat je tijdens de Olympische Spelen eigenlijk geen alcohol moet nuttigen. Maar ik heb zo’n zware sanctie nooit zien aankomen. Het stond in geen enkele verhouding tot het vergrijp."

De ringenspecialist vindt eigenlijk nog steeds dat hij niets bijzonders heeft gedaan.

"Een atleet uit Marokko heeft een vrouw aangerand, daarvoor in de gevangenis gezeten en mag een paar dagen later gewoon deelnemen aan de Spelen. Wat heb ik dan gedaan dat ik word weggestuurd? Iemand vermoord of zo? Nee, ik ben te laat naar mijn bed gegaan."

Maurits Hendriks

Het was zijn eigen coach Bram van Bokhoven die bij chef de mission Maurits Hendriks melding maakte van het stapavondje van zijn pupil. Van Gelder neemt de huidige turnbondscoach niets kwalijk.

"Ik vroeg nog: 'ze gaan me toch niet naar huis sturen?' Bram stelde me daarop gerust. Nee, natuurlijk zou dat niet gebeuren. Dat is het laatste contact dat ik met hem in Rio heb gehad."

De beslissing voor zijn verbanning lag uiteindelijk bij Hendriks. "Naar mijn weten is het Maurits Hendriks geweest die mij weg heeft gestuurd. En als het anders is gegaan, dan zal dat allemaal wel. Blijkbaar weet ik dus niet hoe het allemaal in zijn werk is gegaan."