Bondscoach Vera Pauw van het nationale elftal van Zuid-Afrika wordt mogelijk uitgeroepen tot beste trainer van 2016 in het vrouwenvoetbal. 

De 53-jarige Amsterdamse en ex-bondscoach van de Oranjevrouwen is één van de tien genomineerden die kans maken op de prestigieuze prijs, zo maakte de wereldvoetbalbond FIFA dinsdag bekend. 

Pauw neemt het op tegen Philippe Bergeroo (Frankrijk), Jill Ellis (VS), John Herdman (Canada), Silvia Neid (Duitsland), Gerard Precheur (Olympique Lyon), Pia Sundhage (Zweden), Oswaldo Vadao (Brazilië), Martina Voss-Tecklenburg (Zwitserland) en Thomas Wörle (Bayern München). 

Onlangs kondigde Pauw aan te vertrekken bij Zuid-Afrika, waarmee ze afgelopen zomer strandde in de groepsfase van de Olympische Spelen. De voormalig international van Oranje was eerder bondscoach van Nederland (2004-2010), Schotland (1998-2004) en Rusland (2011).

Categorieën

De winnaar of winnares wordt gekozen door de trainers en aanvoerders van alle nationale elftallen, het publiek en de media. Er kan gestemd worden tussen 4 en 22 november. Op 2 december komt een shortlist van drie personen naar buiten.

De FIFA maakt deze week ook de genomineerden bekend voor de andere categorieën, waaronder de beste voetballer/voetbalster van het jaar, de beste coach bij de mannen en de Puskas Award voor het mooiste doelpunt van 2016.

Alle prijzen worden uitgereikt tijdens het voetbalgala van de FIFA op 9 januari.