DEN BOSCH - SC Heerenveen zet de opmars in de eredivisie voort. Dat kostte zondag in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch wel de nodige moeite. De Friezen slaagden er tegen de laagvlieger pas in de slotfase in met twee treffers de drie punten veilig te stellen (4-2) en op te rukken naar de vierde plaats achter PSV, Feyenoord en AZ.

FC Den Bosch leek de zegereeks van Heerenveen, dat al overwinningen telde op ADO Den Haag, Ajax en FC Utrecht, te stoppen. De thuisploeg kwam tweemaal op voorsprong. Beide keren was Huntelaar verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Invallers Rose en Samaras kantelden, tegen de verhoudingen in, het duel in de slotminuten.

Verbeek

Trainer Verbeek van Heerenveen was de eerste na de wedstrijd om ruiterlijk toe te geven dat zijn team drie punten teveel had gekregen. "Uiteraard ben ik blij met de overwinning, maar ik ben er niet trots op. Want als er één ploeg was die het verdiend had te winnen, was het FC Den Bosch. Wij hadden niks in te brengen."

Verbeek had gelijk. De organisatie bij de Bosschenaren was goed en dat resulteerde in veel uitgespeelde mogelijkheden. Die leidden ook tot de 1-0. Rechtsback Verhaegh kwam mee naar voren en werd daarbij door zijn directe tegenstander Sikora niets in de weg gelegd. Verhaegh vond Van den Ouweland, die vervolgens met een prachtige voorzet Van de Laak bij de tweede paal bediende: 1-0.

Den Bosch

Heerenveen speelde zo slecht, dat het zelfs een fout van Den Bosch nodig had om de eerste kans van de wedstrijd te krijgen. De Bossche aanvoerder Uneken gleed vlak voor rust knullig uit, waar Sikora van profiteerde. De linksbuiten gaf de bal vervolgens breed op Huntelaar. De topscorer van de Friezen maakte beheerst 1-1. Zijn zevende doelpunt van de competitie.

De 2-1 van Den Bosch, in de 64e minuut van Schulp na een een-tweetje met Powel, was gezien het spelbeeld meer dan verdiend. Maar een kwartier later was het opnieuw Huntelaar die de stand gelijk trok na een voorzet van Selakovic. In de slotfase beslisten invallers Rose - die een corner van Yildirim binnenkopte - en Samaras de wedstrijd: 2-4.

FC Groningen

FC Groningen heeft in een spektakelstuk tegen ADO Den Haag de tweede zege van het seizoen behaald. Het werd in het Oosterparkstadion uiteindelijk 4-3. De Hagenaars liepen behalve de nederlaag nog meer schade op. Doelman De Vries moest er kort na de rust uit met rood. Trainer Adelaar zat toen al op de tribune wegens commentaar op de leiding.

De uitsluiting van De Vries in de 48e minuut was de ommekeer in de tot dan toe gelijkopgaande wedstrijd. De doelman stopte in het strafschopgebied de doorgebroken Salmon onreglementair. Scheidsrechter Blom twijfelde geen moment en stuurde De Vries weg.

Door Elshot (strafschop) en Salmon liep FC Groningen binnen het kwartier van 2-1 (ruststand) uit naar 4-1. De thuisploeg kon moeilijk omgaan met de weelde van zo'n ruime voorsprong, want ADO kwam in de slotminuten nog terug tot 4-3.

Adelaar

Voor Adelaar was de wedstrijd na het wegzenden van De Vries over. Hij maakte zich vooral druk over de 2-1 van Seedorf pal voor rust, maar ten onrechte gaf hij na afloop als eerste toe. Adelaar ageerde volgens arbiter Blom op ontoelaatbare wijze op de 2-1 van FC Groningen. Seedorf scoorde in de ogen van Adelaar uit buitenspelpositie, maar de grensrechter wilde daar niet aan.

Onrecht

Adelaar kon dat "onrecht" niet accepteren en ging vervolgens verhaal halen. "Vanuit mijn positie leek het ook buitenspel. Achteraf hoorde ik dat er geen sprake van was. Maar in alle emoties kun je wel eens fel reageren."

Ondanks het verlies was Adelaar voor rust tevreden over het spel van zijn ploeg. Zowel ADO als FC Groningen speelde op de aanval en dat leidde tot veel kansen over en weer. Den Ouden zette ADO op voorsprong, maar Salmon en Seedorf zorgden ervoor dat de Groningers bij rust met 2-1 leidden.

In de tweede helft leek ADO met slechts tien man af te stevenen op een afstraffing. Die bleef achterwege na doelpunten van Van der Gun en Polak: 4-3. Tot grote opluchting van FC Groningen-trainer Jans, die afgelopen week had te maken met wat spanningen (ruzie op de training) binnen zijn selectie.