AMSTERDAM - Met een benauwde overwinning op NEC (1-0) voorkwam Ajax zondagmiddag voor de ogen van de morrende aanhang dat het nog dieper in de problemen raakte. De eerste competitiezege sinds ruim een maand kon niet camoufleren dat de Amsterdammers nog lang niet voldoen aan de op last van trainer Ronald Koeman inmiddels naar beneden bijgestelde eisen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Na een redelijke eerste helft kon Ajax niet voorkomen dat het bezoekende NEC het matige duel na de rust voor een groot deel domineerde. De Nijmegenaren kregen vier uitstekende doelkansen. Wielaert, Denneboom, Boutahar en invaller Niedzielan konden de uitstekend keepende Stekelenburg echter niet passeren. Zo bleek uiteindelijk de openingstreffer van Van der Vaart in de 24e minuut voldoende voor de benodigde zege.

Fluitconcert

Het Amsterdamse publiek kon de prestatie van hun favorieten slecht waarderen. De supporters begeleidden veel mislukte acties van hun spelers met een fluitconcert. Trainer Koeman en algemeen directeur Van Eijden zijn, getuige de vele spandoeken, ook na het vertrek van technisch directeur Van Gaal nog mikpunt van kritiek.

De muren van de Arena waren tijdens het duel met NEC behangen met teksten als: "Het begint met ambitie, het eindigt met Koeman", "Van Eijden, mag Koeman wel vijfde worden?", en "Louis is een echte Ajacied, hij legt de lat niet lager."

Ajax klom dankzij de zege naar de vijfde positie op de ranglijst. Van een wederopstanding lijkt allerminst sprake. Daarvoor kent trainer Koeman nog te veel problemen. Zo heeft de geplaagde oefenmeester na het vertrek van Ibrahimovic nog steeds niet de beschikking over een centrumspits. Doelpuntenmaker Van der Vaart miste ook tegen NEC te veel kansen.

Sonck

Sonck maakt zich ook steeds meer onmogelijk bij Koeman. De Belg kon tot nu toe als centrumspits en rechtsbuiten niet overtuigen. Ook als schaduwspits maakte hij tegen NEC geen enkele indruk. Opmerkelijk waren zijn woedende gebaren aan het adres van Koeman toen hij in de 59e minuut het veld moest verlaten. "Ook hij al", verzuchtte de trainer van Ajax. "Daar ga ik met hem over praten."

Bij absentie van de geblesseerde Galasek missen de Amsterdammers veel kracht op het middenveld. Vooral na rust werd de middelste linie van Ajax overlopen. Zorgwekkend voor Koeman is dat hij Galasek ook woensdag tijdens het duel in de Champions League bij Maccabi Tel Aviv moet missen.

"Het is niet anders", verzuchtte Koeman. "Ik ben wel blij dat we hier hebben gewonnen. Natuurlijk willen ook wij sprankelend spelen. Zover zijn we nog niet. De enige manier om omhoog te klimmen is veel wedstrijden winnen. Hopelijk hebben we daar vandaag een begin mee gemaakt."

Neeskens

Trainer Neeskens van NEC vond dat zijn ploeg met een nederlaag te weinig kreeg. "We hadden toch zeker één van die vier uitstekende kansen moeten benutten", mopperde de trainer die middenvelder Boutahar noodgedwongen in de spits moest posteren. Demouge is nog steeds geblesseerd en Niedzielan kon na een week van ziekte alleen in de slotfase invallen. De Pool kreeg twee minuten voor tijd de beste doelkans van de wedstrijd. Voor een leeg doel schoot hij echter gehaast over.