ALKMAAR - Met een geflatteerde overwinning (4-1) op Feyenoord heeft AZ zich in de kopgroep van de vaderlandse eredivisie gevoetbald. Op eenderde van de competitie heeft de ploeg van coach Co Adriaanse zowel PSV (koploper) als Feyenoord (tweede) nog volop in het vizier. Feyenoord liet zondagmiddag een kans liggen om AZ af te schudden. Trainer Ruud Gullit: "Ik vond dat we heel goed speelden, het was een boeiende wedstrijd."

Die constatering van Gullit werd met instemmend geknik begroet door Adriaanse. De succesvolle coach van AZ vond dat de uitslag van het duel ook omgekeerd had kunnen uitvallen. "We moeten ons niet laten leiden door de uitslag, dat zou scorebordjournalistiek zijn. Dit duel is bepaald op momenten en die vielen gelukkig in ons voordeel uit. Maar volgens mij had de wedstrijd ook andersom kunnen uitvallen."

Breekpunt

Het beslissende moment in het duel was volgens de coaches Gullit en Adriaanse een niet gegeven strafschop, vlak voordat Perez de 2-1 voor AZ maakte. "Dat was het breekpunt in de wedstrijd", aldus Gullit. "Uit televisiebeelden heb ik kunnen zien dat Kuijt in het strafschopgebied onderuit werd gehaald. Daarna speelt AZ het heel goed uit, maar ik denk niet dat die 4-1 een terechte uitslag is."

Nadat Perez in de 76e minuut ook de 3-1 had gemaakt was het duel definitief gelopen. Zeker nadat scheidsrechter Van Egmond liefst twee Feyenoord-spelers van het veld had gestuurd. In de 78e minuut kreeg Bosschaart een rode kaart, omdat hij Kromkamp van achteren neerlegde. In de 86e minuut mocht ook Song (natrappen) voortijdig de kleedkamer opzoeken. In de 88e minuut bepaalde invaller Nelisse de eindstand zelfs op 4-1.

Overrompelen

Tot de 2-1 ging het duel in de Alkmaarderhout gelijk op. AZ nam al na vier minuten een voorsprong. De Alkmaarders overrompelden Feyenoord in de beginfase door verdediger Barry Opdam door te schuiven naar het middenveld en achterin een-op-een te spelen. Die opzet resulteerde al na vier minuten in de openingstreffer. Mathijsen kopte een voorzet van Van Galen achter doelman Babos. "Daar werden afspraken geschonden", aldus Gullit. "Zo'n goal mag op die manier nooit vallen. Juist dat soort foutjes moeten uit dit elftal."

Kromkamp

Dat Feyenoord terugkwam tot 1-1 had de ploeg te danken aan een eigen doelpunt van Kromkamp. Hij kopte een harde voorzet in zijn eigen doel. Feyenoord was in die fase (einde tweede helft) wel de betere ploeg en verdiende de treffer. Ook in de eerste fase na de pauze had Feyenoord het initiatief. "In die fase voetbalden we goed", zei Gullit. "We hebben alleen de kansen niet afgemaakt. Castelen kopt op de lat. We hadden daar meer uit moeten halen. En daarbij; het was zeker geen wedstrijd voor veel gele of rode kaarten."

Feyenoord

Feit blijft dat Feyenoord in deze competitie nu voor de tweede keer verloor. De eerste nederlaag kwam tegen FC Utrecht (3-0 in De Kuip), nu bleek een andere subtopper te sterk. Komt bij dat de Rotterdammers deze week een zware uitwedstrijd in de UEFA Beker tegen Ferencvaros moet spelen en daarna nog uitkomen tegen NAC Breda en Ajax. De eerste echte zware reeks voor Gullit en zijn manschappen.

Auxerre

Voor AZ wacht donderdag het Franse Auxerre. "En dan is het lekker dat je op deze manier van Feyenoord wint", zei middenvelder Denny Landzaat na het duel. "We hebben aangetoond dat we van een kampioenskandidaat kunnen winnen en dus nog meedoen in de strijd om de titel. Wie weet waar het nog toe leidt."

Adriaanse

Trainer Adriaanse wilde niet zover vooruit kijken: "Als we bij de eerste vijf eindigen doen we het goed. Dat is de plaats waar we horen. In theorie zijn we nu misschien kandidaat voor het kampioenschap. In de praktijk echter niet."