Peter Bosz is zich ervan bewust dat Ajax moet waken voor teveel concurrentie op het middenveld. De trainer weet dat veel spelers azen op een plek in het eerste elftal.

"Ik weet dat we heel veel middenvelders hebben en de jongelingen kloppen op de deur", zegt Bosz donderdag op een persconferentie. "We moeten voorbereid zijn op de winterstop en kijken hoe de hele selectie er dan voorstaat."

Ajax won woensdagavond met 1-6 bij Kozakken Boys in de tweede ronde van de KNVB-beker. Donny van de Beek (19), Riechedly Bazoer (20) en Abdelhak Nouri (19) vormden in Werkendam het Amsterdamse middenveld.

De directie van Ajax komt maandelijks bij elkaar, de concurrentie op het middenveld is dan vaak een discussiepunt. "Teveel concurrentie is ook een gevaar, want we hebben heel veel goede spelers. Het kan weleens gebeuren dat je op de bank terecht komt, maar jongens als Jairo Riedewald en Riechedly Bazoer willen ook spelen."

Samenvatting Kozakken Boys-Ajax (1-6)
Samenvatting Kozakken Boys-Ajax (1-6)

Nouri

Abdelhak Nouri werd tot beste speler gekozen van de eerste periode in de Jupiler League. Maar Bosz vindt dat de 19-jarige middenvelder nog geduld moet hebben. "Als ik Bazoer met Nouri vergelijk, dan zijn dat fysiek totaal verschillende spelers."

"Je hoeft niet op je achttiende of negentiende in het eerste te staan. Ik snap de publieke opinie en zeker ook de fans, maar wij zijn er om te kijken wat het juiste moment is."

"Te vroeg brengen is ook niet goed, ik denk in het belang van een jongen. Celta de Vigo of Kozakken Boys is wel wat anders. Nouri laat het zien in de minuten die hij krijgt en dat is geweldig."

Hoewel hij nog voorzichtig is, zal Bosz zijn jongelingen waar nodig wel gebruiken. "De jongens die woensdag speelden, verdienden dat ook. Ik had Matthijs (De Ligt, red.) bijvoorbeeld zo opgesteld in de Kuip als we hem daar nodig hadden gehad."

Ajax speelt zaterdag in de Eredivisie om 20.45 uur thuis tegen Excelsior.

Bekijk het programma, de stand en de uitslagen van de Eredivisie