Angelique Kerber en Dominika Cibulkova hebben zich donderdag geplaatst voor de halve finales van de WTA Finals. Cibulkova klopte Simona Halep (6-3 en 7-6) en zag vervolgens Kerber van Madison Keys winnen (6-3 en 6-3). Daardoor mag ook de Slowaakse verder in Singapore.

Kerber wist al voor haar partij tegen Keys dat ze verder mocht op het lucratieve eindejaarstoernooi in Azië. Doordat Cibulkova de eerste set van Halep won, was de Duitse nummer één van de wereld zeker van een plaats bij de beste twee in de rode groep.

Kerber speelde zonder druk tegen de Amerikaanse, die wist dat ze een set moest winnen om naar de halve eindstrijd te mogen in Singapore. Daar slaagde Keys echter niet in, waardoor Cibulkova na enkele uren in spanning te hebben gezeten zeker is van een plaats bij de beste vier. 

De Slowaakse was het toernooi in Singapore met twee nederlagen begonnen en wist dat ze alleen kans op een plek in de halve finales zou hebben, als ze Halep in twee sets zou verslaan.

Cibulkova begon dan ook uitstekend aan de partij en liep in rap tempo uit naar een voorsprong van 3-0 in de eerste set. Halep kon daarna aanhaken, maar kon niet voorkomen dat Cibulkova de eerste set naar zich toe trok.

In balans

In de tweede set was de partij beter in balans. Beide vrouwen plaatsten een paar breaks, maar konden geen beslissend gat slaan. In de tiebreak was Cibulkova net iets sterker (7-5), waardoor Halep uit het toernooi ligt.

In de witte groep is Svetlana Kuznetsova al verzekerd van een plaats in de halve finales.

Bij de WTA Finals nemen de acht beste speelsters van het jaar het tegen elkaar op. Serena Williams ontbreekt in Singapore. De Amerikaanse heeft zich vanwege een schouderblessure teruggetrokken.

De tennissters verdelen in Singapore een prijzenpot van zeven miljoen dollar. De finale staat zondag op het programma.