Ajax heeft woensdag met een ruime overwinning op Kozakken Boys de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi bereikt. De Amsterdammers versloegen de Tweede Divisionist op Sportpark De Zwaaier met 1-6.

Bij rust stond het al 0-4 voor Ajax door twee goals van Mateo Cassierra en een van Anwar El Ghazi en Vaclav Cerny. Aan het begin van de tweede helft zorgde invaller en debutant Pelle Clement voor de 0-5.

Vijf minuten voor tijd tekende Kozakken Boys via Raily Ignacio voor de eretreffer, waarna de 20-jarige Clement met zijn tweede treffer de 1-6 eindstand op het scorebord zette.

Trainer Peter Bosz gebruikte het bekerduel om een aantal jonge talenten aan het werk te zien. Matthijs de Ligt, Donny van de Beek en Abdelhak Nouri kregen een basisplaats, terwijl spelers als Joël Veltman, Davinson Sanchez, Daley Sinkgraven, Lasse Schöne, Davy Klaassen en Hakim Ziyech niet bij de selectie zaten.

Na rust mochten jongelingen als Frenkie de Jong, Clement en Carel Eiting nog invallen. De laatste twee spelers maakten daarmee hun officiële debuut in de hoofdmacht van Ajax.

De Amsterdammers gaan donderdag de koker in voor de loting voor de achtste finales, die op 13, 14 en 15 december worden gespeeld.

Spanning

Negen jaar geleden moest Ajax nog diep gaan (2-1 winst na verlenging) om Kozakken Boys te verslaan in de beker, maar woensdag was het geen moment spannend. Nadat Cassierra en Riechedly Bazoer uitgelezen kansen misten, was het bij de tweede mogelijkheid voor Cassierra wel raak.

De Colombiaan werd na 25 minuten op maat bediend door Cerny en kon ongehinderd binnenschuiven. Bij de 2-0 van El Ghazi ging de defensie van de amateurs uit Werkendam niet vrijuit. 

De verdediging lette niet op bij een lange bal van Diederik Boer, waarna opnieuw Cerny de bal aflegde op de meegelopen El Ghazi. Bij de 3-0 van Cassierra was Van de Beek de aangever en aan de 4-0 van Cerny ging een fraaie pass van Nouri vooraf.

De frustratie over de ruime voorsprong van Ajax was zichtbaar bij een enkeling van Kozakken Boys. Wesley Pollemans ging onnodig hard door op de op de grond liggende Riechedly Bazoer, maar arbiter Jeroen Manschot deed niets.

Clement

Ondanks zijn goal besloot Bosz El Ghazi in de rust te wisselen. Hij werd vervangen door Clement, die in de 55e minuut zijn debuut opfleurde met zijn eerste goal in de hoofdmacht. Na een steekpassje van Nouri rondde de invaller goed af.

Na 68 minuten spelen was Clement dicht bij de zesde Amsterdamse treffer, maar zijn bekeken schot belandde op de lat. 

Ajax deed het in de tweede helft rustiger aan, terwijl Kozakken Boys de schade beperkt probeerde te houden. De thuisploeg kreeg nog wel een kans via een vrije trap, maar Diederik Boer voorkwam de eretreffer.

Vijf minuten voor tijd hadden de fans van Kozakken Boys alsnog reden tot juichen. Ignacio, die nog in de Eredivisie speelde voor ADO Den Haag, werd aan de linkerkant weggestuurd en schoot de bal onberispelijk in de verre hoek: 1-5. Het slotakkoord was voor Ajax. De sterk spelende Nouri gaf een steekpass op Clement, die voor zijn tweede treffer van de avond tekende: 1-6.

Bekijk het programma en de uitslagen in de KNVB-beker