De tuchtcommissie van de FIFA heeft de Spaanse voetbalbond dinsdag een boete opgelegd van ruim 200.000 euro. De RFEF is tekortgeschoten in de handhaving van de transferregels voor minderjarige spelers.

De Spaanse bond moet de komende zes maanden aantonen dat het strenger controleert op het naleven van de reglementen, zo laat de wereldvoetbalbond dinsdag weten. 

De FIFA vindt onder meer dat de RFEF onvoldoende heeft opgetreden tegen Real Madrid en stadgenoot Atletico, die zich tussen 2005 en 2014 niet hielden aan de regels wat betreft het registreren van spelers onder de 18 jaar.

Beide topclubs kregen eerder al van de FIFA een transferverbod opgelegd. Real en Atletico mogen pas in januari 2018 weer aankopen doen. De huidige koploper en nummer vijf van de Primera Division hebben nog wel beroep aangetekend bij het internationale sporttribunaal CAS.

Richtlijnen

De FIFA heeft richtlijnen opgesteld voor het aantrekken van minderjarige spelers om hun rechten te beschermen. Zo is een eerste registratie in een ander land dan het geboorteland alleen onder bepaalde voorwaarden mogelijk. 

FC Barcelona werd in 2014 al bestraft met een transferverbod van een jaar. Ook de Catalanen hielden zich niet aan het transferreglement met betrekking tot het vastleggen van minderjarige spelers.