NIEUWEGEIN - Het einde van de Stichting Topzwemmen Nederland (STN) is in zicht. Dat bleek zaterdag tijdens ledenvergadering van de KNZB in Nieuwegein. Half november zal definitief duidelijk worden of de STN wordt opgeheven.

"We moeten flinke bezuinigen doorvoeren. Het lijkt ons daarom toch het beste STN en KNZB weer in elkaar te schuiven. Bovendien is extra toegevoegde waarde van de stichting toch wat uitgebleven", lichtte Meeuwis Bouw, voorzitter van STN toe. Hij werd zaterdag benoemd tot lid van het bondsbestuur. "De komende weken volgt nog een aantal gesprekken. Medio november moet duidelijk zijn wat er precies met STN gaat gebeuren."

Private aangelegenheid

Na de successen bij de Olympische Spelen in Sydney besloot de KNZB tot de oprichting van een aparte stichting voor het topzwemmen. Bouw: "De afgelopen jaren, met de komst van de diverse profploegen, is duidelijk geworden dat het topzwemmen vooral een private aangelegenheid is geworden. We denken nu aan een topsportcommissie binnen de bond die het bestuur op het gebied van topsport moet adviseren. Gezien de ontwikkelingen zullen we zwaarder moeten gaan inzetten op de talentontwikkeling."

Contributie

Wegens de bezuinigingen binnen de bond ging de vergadering akkoord met een verhoging van de contributie. Vanaf 2005 zullen de startvergunninghouders (zwemmers en waterpoloërs) uitgesmeerd over drie jaar tien euro meer gaan betalen.