BARCELONA - Louis van Gaal en Andries Jonker treden in dienst van Barcelona. Van Gaal heeft bij de Spaanse club, die hij al eerder onder zijn hoede had, een driejarig contract ondertekend.
Barcelona

"Ik vind de berichten in de media over Co naar Barcelona heel vervelend", zei Van Gaal. "Zowel voor Co zelf, voor mij als voor Andries Jonker. Dit is zo jammer voor Co, dat hij hiermee wordt geconfronteerd. Want nu moet ik weer reageren. Co is gewoon een eerste trainer, geen assistent. Hij vult mij ook niet aan, wij hebben te veel dezelfde karaktertrekken."

Om die reden koos Van Gaal in zijn eerste periode bij Barcelona voor Gerard van der Lem, met wie hij al bij Ajax had samengewerkt. Andries Jonker (39) is een protege van Van Gaal. Nadat Van Gaal was opgestapt als bondsoach, nam de Amsterdammer zijn rol over als bewaker van het Masterplan.

"Hij was stagair bij mij bij Ajax en ik heb hem ook naar de KNVB gehaald toen ik bondscoach was. Hij is jong, zeer capabel, een harde werker en heeft veel kwaliteiten. Hij wordt mijn rechterhand"

Jonker, die drie jaar bij Volendam werkte (van 1997 tot 2000) krijgt ook een rol in de jeugdopleiding van de 'Blaugrana'. "Ik heb een jaar intensief onder Van Gaal bij Ajax stagegelopen, daarna ging ik naar Volendam en later haalde hij me naar de KNVB. Ik ben daar technisch manager sinds 1 februari. Dat weet de buitenwacht niet, want we zouden de hele nieuwe trainersstaf in een keer presenteren."

"Ik heb nu niet veel meer te wensen. Ik kom te werken bij een van 's werelds grootste clubs en mag samenwerken met een zeer goede en gerenommeerde collega, tevens een van de succesvolste clubcoaches ter wereld."

Naast Jonker haalt Van Gaal ook een Spaanse oud-speler bij het eerste elftal. Delicaat is de situatie rond Frans Hoek, de keeperstrainer. Hij verbrak vorig jaar het ja-woord dat hij aan Van Gaal (toen bondscoach) had gegeven om fulltime bij de KNVB in dienst te treden. Hoek koos voor Barcelona. "Toen was ik boos, ja. Ik ga praten met Hoek", wilde Van Gaal slechts zeggen.

/SPORT'Adriaanse niet naar Barcelona'Van Gaal tekent voor twee jaar bij Barcelona