Marcel Wouda wordt hoofdcoach van de Nederlandse zwemploeg. De 44-jarige Tilburger krijgt de zwemmers op het Nationaal Trainingscentrum (NTC) in Eindhoven onder zijn hoede en wordt bovendien verantwoordelijk voor de volledige sectie topzwemmen, onder toezicht van de nieuwe technisch directeur André Cats.

Zwembond KNZB presenteerde maandag met Mark Faber ook een nieuwe hoofdcoach voor het NTC in Amsterdam.

Faber vierde de afgelopen jaren veel successen met de paralympische zwemploeg. Hij keerde vorige maand met liefst 21 medailles terug van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Faber volgt de naar Denemarken vertrokken Martin Truijens op in Amsterdam.

Wouda vierde als bondscoach van de openwaterzwemmers twee gouden plakken in Rio, met Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman. De 44-jarige Brabander was zelf ook een succesvol zwemmer, met onder meer een wereldtitel op de 200 meter wisselslag in 1998 en olympisch brons bij de Spelen van 2000 in Sydney op de 4x200 vrij.

Hij stopte daarna met zwemmen en ging als trainer verder bij de KNZB, in eerste instantie onder supervisie van de toenmalige bondscoach Cats. Wouda en Cats gaan nu opnieuw nauw samenwerken.

Na de successen van Van Rouwendaal en Weertman in augustus aan de Copacabana krijgt Wouda in de nieuwe structuur van de KNZB de eindverantwoordelijkheid voor de zwemafdeling. Voor de overige secties van de bond (waterpolo, schoonspringen, synchroonzwemmen en paralympisch zwemmen) moet Cats nog een hoofdcoach of programmamanager aanwijzen.

Evaluatierapport

Voor de langebaanzwemmers liepen de Olympische Spelen uit op een diepe teleurstelling. Nederland wist in het zwembad geen enkele medaille te veroveren, waarna de zwembond aankondigde "grondiger dan ooit" te gaan evalueren.

In het vorige week gepubliceerde evaulatierapport bleek dat er sprake was van tweespalt bij de zwemmers, die ontstaan was door een ruzie tussen voormalig technisch directeur Joop Alberda en teammanager Aad van Groningen.

De KNZB stelde alle aanbevelingen uit het evaluatierapport te zullen overnemen.