NEC heeft zondag op de valreep een punt overgehouden aan de Gelderse derby tegen Vitesse: 1-1.

Dario Dumic maakte vlak voor tijd de gelijkmaker met het hoofd.

Lange tijd leek voormalig NEC-speler Navarone Foor de matchwinner te worden van de wedstrijd in Nijmegen.

Na een goede pass van Ricky van Wolfswinkel schoof Foor de bal in de 38e minuut beheerst achter NEC-doelman Joris Delle.

Foor doorliep de volledige jeugdopleiding van NEC en speelde vijf seizoenen voor de hoofdmacht van de Nijmeegse club. Afgelopen zomer maakte hij de beladen overstap naar aartsrivaal Vitesse. Hij werd veelvuldig uitgefloten in De Goffert.

''Mijn doelpunt was een passend antwoord op de fluitconcerten", zei Foor bij FOX Sports. ''Ik wist dat ik uitgefloten zou worden, dus daar had ik me op voorbereid. Ik wist wat ik kon verwachten, zulke dingen moet je als een man nemen. Natuurlijk heb ik links en rechts wel het een en ander gehoord, maar ik ben een nuchter iemand, dus ik stond er rustig in."

NEC was voor de openingstreffer sterker, maar zette het overwicht niet om in grote kansen. Vlak na de treffer was Lewis Baker dicht bij de 0-2 voor Vitesse, maar zijn schot ging naast.

Stilgelegd

De tweede helft van het beladen duel werd ontsierd doordat NEC-supporters bij een corner van Vitesse allerlei spullen op het veld gooiden. Scheidsrechter Pol van Boekel legde daarop de wedstrijd even stil. Even daarvoor had hij gele kaarten uitgedeeld aan Vitesse-aanvoerder Guram Kashia en Dario Dumic van NEC na een opstootje.

Vitesse-verdediger Kelvin Leerdam moest al na vijf minuten in de tweede helft naar de kant met een hamstringblessure. De ernst van zijn blessure is nog onduidelijk.

In de blessuretijd leek Baker Vitesse alsnog de overwinning te bezorgen, maar hij scoorde nipt vanuit buitenspelpositie.

Door het gelijke spel blijft Vitesse steken op de zevende plaats in de Eredivisie met vijftien punten uit dien duels. NEC is met tien punten uit tien duels de nummer twaalf.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie