De internationale autosportfederatie heeft zaterdag aan de vooravond van de Grand Prix van de Verenigde Staten regels over het afwijken van de lijn bij het remmen aangepast. Dit is een reactie op de felle kritiek die veel andere coureurs tijdens de coureursvergadering hadden geuit aan het adres van Max Verstappen.

De FIA beroept zich op artikel 27.5 van het reglement dat een auto niet op een potentieel gevaarlijke manier mag worden bestuurd en op artikel 27.8 dat een coureur niet op abnormale manier van de lijn mag afwijken.

Coureurs mogen volgens regel 27.6 één keer van de lijn afwijken om een positie te verdedigen. De FIA heeft nu aan de regels toegevoegd dat als een coureur tijdens het remmen een manoeuvre maakt die ervoor zorgt dat een andere coureur moet uitwijken, deze als gevaarlijk wordt beschouwd en wordt gerapporteerd.

Verstappen kwam dit jaar enkele malen in opspraak bij collega's na fel defensief rijden. Twee weken tijdens de GP van Japan belandde Lewis Hamilton even buiten de baan na een stevig duel met Verstappen om de tweede plek.

Mercedes diende een klacht in tegen Verstappen, maar trok die later weer in. De Nederlander behield daardoor de tweede plaats.

De Grand Prix van de Verenigde Staten begint zondag om 21.00 uur.

Video: Hier liggen de kansen voor Verstappen in de GP van Amerika