FC Twente heeft zaterdag met 0-2 gewonnen van Go Ahead Eagles. Roda JC en ADO Den Haag speelden met 1-1 gelijk.

Yaw Yeboah was in de 44e minuut verantwoordelijk voor de 1-0, waarna Bersant Celina in de 89e minuut het duel in het slot gooide.

Go Ahead Eagles beëindigde de wedstrijd met tien man na een rode kaart voor Jarchinio Antonia. De aanvaller ging in de blessuretijd van het duel op het been staan van FC Twente-verdediger Stefan Thesker.

Door de zege steeg FC Twente naar de vijfde plaats op de ranglijst. De ploeg van trainer René Hake bezit nu zeventien punten en kan dit weekend nog wel achterhaald worden door AZ en Vitesse.

Go Ahead Eagles bleef op acht punten steken en is daarmee de nummer vijftien van de Eredivisie.

Zwarthoed

Het was een Overijsselse derby, maar het krachtsverschil tussen beide ploegen bleek in de eerste helft veel te groot om het duel tot een grootse kraker te laten uitgroeien. FC Twente tikte de bal rustig en geduldig rond, terwijl Go Ahead de eerste drie kwartier niet tot een uitgespeelde kans kwam.

De thuisploeg uit Deventer mocht doelman Theo Zwarthoed dankbaar zijn dat hij tot drie keer toe adequaat ingreep en zo een achterstand voorkwam. In de 34e minuut leek hij kansloos op een schuiver van Celina, maar stond de paal Twents succes nog in weg. Het was uitstel van executie: tien minuten later bediende topschutter Enes Ünal zijn maatje voorin, Yeboah: 0-1.

Dat doelpunt leek de genadeklap te zijn voor Eagles. Het tegendeel was waar. De thuisploeg raapte alle moed bij elkaar en zette Twente steeds meer onder druk. Tot grote mogelijkheden leidde dat niet, maar omdat de bezoekers geen moment meer de bezieling vonden van voor rust, mocht Eagles heel lang blijven hopen op de gelijkmaker.

Twee minuten voor het eindsignaal van scheidsrechter Martin van den Kerkhof besliste Celina (die ook in het tweede bedrijf de paal een keer trof) de wedstrijd. Op zijn schot van buiten het strafschopgebied was Zwarthoed kansloos.

Roda JC-ADO Den Haag

Roda JC pakte in de slotfase een punt tegen ADO Den Haag, dat beide rust met 0-1 leidde. Edoaurd Duplan benutte de renound nadat Kevin Jansen nog gestuit werd.

De ploeg van Zeljko Petrovic kreeg kansen op meer. Mike Havenaar zag een vrije kopkans fraai gekeerd door doelman Benjamin van Leer. Een minuut later was ADO bij een hoekschop opnieuw levensgevaarlijk. Een schot van Beugelsdijk belandde per toeval voor de voeten van Danny Bakker, die van dichtbij voor een vrijwel leeg doel naast schoot.

Roda bleef daardoor in de wedstrijd en ging in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker. Die viel enkele minuten voor tijd. Mitchell Paulissen krulde een vrije trap van zo'n twintig meter over de muur in de korte hoek. ADO-doelman Ernsetas Setkus had geen antwoord op de poging. 

Roda JC staat na tien duels op zeven punten en is de nummer zeventien van de Eredivsie. Hekkensluiter FC Groningen heeft slechts één punt minder en speelt morgen thuis tegen AZ.

ADO Den Haag heeft elf punten uit zijn eerste tien duel behaald en staat in de middenmoot.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie