Roy van den Berg heeft donderdag bij het EK baanwielrennen in het Franse Saint-Quentin-En-Yvelines de halve finale bereikt op de 200 meter sprint. Zaterdag mag hij strijden om de medailles.

De Kampenaar rekende in de kwartfinale af met de Fransman Sebastien Vigier. Eerder had hij de Duitser Eric Engler al verslagen.

De Rus Pavel Jakoesjevski was de snelste in de kwalificaties. Hij noteerde een gemiddelde snelheid van meer dan 74 kilometer per uur.

Harrie Lavreysen overleefde de kwalificaties niet. Hij werd negentiende en kwam met een tijd van 10,089 vijftien duizendsten tekort om door te gaan.

Braspennincx

Shanne Braspennincx slaagde er niet in de finale te bereiken op het onderdeel keirin. De 25-jarige baanwielrenster kwam vrijdag in de halve finale een banddikte tekort om als derde naar de finale te gaan.

Met haar vierde plek is ze veroordeeld tot het rijden van de plaatsingswedstrijd later op de avond.

Braspennincx won vorig jaar zilver op de keirin tijdens de WK baanwielrennen in dezelfde hal nabij Parijs. In de zomer van 2015 werd ze getroffen door een hartinfarct. Begin dit jaar gaf haar cardioloog de baanwielrenster groen licht om haar topsportcarrière te vervolgen.

Hetty van der Wouw werd eerder vrijdag na haar zesde plaats in de kwalificatie naar de herkansingen verwezen. Daarin was haar vierde plaats niet voldoende.