UTRECHT - Op bezoek bij een dapper strijdend FC Utrecht vertoonde een zwaar gehavend PSV vrijdagavond een voornaam trekje van een kampioensploeg. Vier dagen voor de belangrijke wedstrijd in de Champions League tegen Rosenborg kreeg de koploper bijna zonder noemenswaardige inspanningen waar het bij aanvang van het duel voor had getekend (0-0).

Natuurlijk hadden de Eindhovenaren ook bij FC Utrecht het liefst gewonnen. Maar bij absentie van meer de helft van je basisspelers moet je soms ook met minder genoegen nemen. Zeker wanneer je in de komende wedstrijd tegen de zwalkende kampioen van Noorwegen een voorschot kan nemen op een primeur uit de clubgeschiedenis. Bij een zege komt de finish van de maar niet afgeronde overlevingstocht door de eerste ronde van de Champions League eindelijk helder in zicht.

Van Bommel

PSV begon de uitwedstrijd bij FC Utrecht zonder zeven potentiële basisspelers. Trainer Guus Hiddink kon vier dagen voor het belangrijke thuisduel in de Champions League tegen Rosenborg niet over de geblesseerde Ooijer, Van Bommel, De Jong, Gomes en Bogelund beschikken. Vennegoor of Hesselink en Alex namen bij aanvang van het duel uit voorzorg op de bank plaats.

Overeenkomstig het beeld van het gehele seizoen waren de vele mutaties niet zichtbaar in de achterste linie. De jarige Cocu (34) vormde samen met Bouma een sterk koppel centraal in de verdediging. Net als zijn geblesseerde voorganger Gomes merkte nu ook Zoetebier dat het vak van doelman bij PSV af en toe veel weg heeft van een deeltijdbaan. Utrecht kreeg in de eerste helft geen enkele uitgespeelde doelkans.

Attent

PSV werd eveneens nauwelijks gevaarlijk. Sibon verscheen al binnen een halve minuut vrij voor doelman Ponk. De spits, vorig jaar namens Heerenveen nog drie keer succesvol tegen FC Utrecht, raakte de bal echter niet goed. Farfan stuitte in de 23e minuut op de attent reagerende Ponk.

De vele wisselingen bij PSV waren het beste zichtbaar in de middelste linie. Bij afwezigheid van Van Bommel en De Jong wachtten de spitsen van de bezoekers vaak vergeefs op aansluiting. Feher kon niet camoufleren dat hij een chronisch gebrek aan wedstrijdritme heeft.

Openingstreffer

PSV mocht zich na de hervatting aanrekenen dat het de wedstrijd niet alsnog in zijn voordeel besliste. Cocu was tweemaal met het hoofd dichtbij de openingstreffer. Farfan rondde zijn eenzame tocht op weg naar het doel van de tegenstander eveneens niet goed af. Namens de thuisploeg schoot Schut in kansrijke positie naast.

Tien minuten voor het einde van de wedstrijd probeerde trainer Hiddink met het inbrengen van Vennegoor of Hesselink nog iets te forceren. De Tukker vormde in de slotfase samen met Sibon het centrale aanvalskoppel van de bezoekers. De wissel had echter geen resultaat, waardoor de Eindhovenaren voor de tweede keer dit seizoen punten morsten.

Terugspeelbal

Met dank aan scheidsrechter Vink leefde FC Utrecht vier minuten voor tijd nog even in de veronderstelling dat het voor het eerst in twaalf jaar voor eigen publiek een competitiewedstrijd van PSV kon winnen. De scheidsrechter oordeelde aanvankelijk dat doelman Zoetebier een terugspeelbal van Cocu in zijn handen pakte. Hij besloot anders nadat zijn grensrechter hem had verteld dat Cocu de bal niet met de voet maar met de knie naar zijn doelman toewerkte.