Wielrennen

Tour de France voert in 2017 twee keer door Alpen

De Tour de France trekt in 2017 tweemaal de Alpen in. Dat werd dinsdagmiddag door organisator ASO bekendgemaakt bij de presentatie van het parcours in het Palais des Congrès in Parijs.

Al eerder was aangekondigd dat de 'Grand Départ' van de Tour volgend jaar in Düsseldorf plaatsvindt met een tijdrit van 13 kilometer.

Daarna zetten de renners via Luik in België en Luxemburg koers richting Frankrijk. Limburg hoopte het Tourpeloton in de provincie te verwelkomen, maar daar bleek dinsdag geen sprake van te zijn.

De eerste serieuze beklimming ligt aan het einde van de vijfde etappe waar de finish in de Vogezen ligt op La Planche des Belles Filles. Op het eind van de eerste Tourweek wordt één Alpenetappe gereden. Op een rustdag vliegen de renners dan naar de Dordogne in West-Frankrijk, waarna de Pyreneeën worden aangedaan.

Bekijk hieronder de presentatie in Parijs

Steiler

Daarna wachten opnieuw de Alpen. Er zijn in totaal zes aankomsten bergop, maar niet op illustere bergen als Alpe d'Huez of de Mont Ventoux.

Volgens ASO wordt er minder geklommen dan gebruikelijk, maar zijn de beklimmingen over het algemeen wel steiler. De zeventiende etappe is het zwaarst met  beklimmingen van de Croix de Fer, Telegraphe en Galibier. Ook is er een etappe met finish op de Col d'Izoard.

In het laatste weekend is een tijdrit van 23 kilometer met start en finish in het Velodrome van Marseille, na Düsseldorf de tweede race tegen de klok. Vervolgens vliegen de renners richting Parijs, voor de traditionele slotrit naar de Champs-Élysées.

De 104e Tour de France begint op 1 juli en eindigt op de 23e van die maand.

La Course

De organisatie heeft de vrouwenwedstrijd, die op de slotdag plaatsvond, verplaatst naar de Col d'Izoard. La Course, zoals de eendaagse vrouwenwedstrijd heet, wordt volgend jaar niet als een criterium op de Champs-Élysées verreden, maar is een klimkoers.

Een paar uur voordat de mannen op donderdag 20 juli de achttiende etappe op de Izoard beëindigen, rijden de vrouwen er hun wedstrijd over 66 kilometer vanuit Briançon.

Het is de vierde editie van La Course. Marianne Vos, Anna van der Breggen en de Australische Chloe Hosking waren de afgelopen jaren de winnaressen in Parijs.

Lees meer over:
Tip de redactie