Voetbal

Gudde blijft ondanks vertrek Gerbrands aan als commissaris Eredivisie CV

Eric Gudde gaat zijn functie als commissaris van belangenorganisatie Eredivisie CV (ECV) niet neerleggen, ondanks het omstreden vertrek van Toon Gerbrands afgelopen week.

De algemeen directeur van PSV besloot te stoppen als lid van de raad van commissarissen wegens politieke spelletjes binnen de organisatie. Zo zou directeur Jacco Swart buiten Gerbrands om vergaderingen hebben gevoerd.

Gudde, na het eerdere vertrek van Henk Kivits de enig overgebleven commissaris binnen de ECV, was niet op de hoogte van de geheime besprekingen. Toch ziet de algemeen directeur van Feyenoord geen reden om te vertrekken.

"Dit is voor mij niet het moment op te stappen", aldus Gudde dinsdag in De Telegraaf. "Ik heb loyaliteit naar Gerbrands als mede-commissaris, maar ook loyaliteit naar andere clubs. Daarnaast werd mijn integriteit niet ter discussie gesteld zoals bij Gerbrands." 

Ajax

Gerbrands zou samen met voormalig PSV-commissaris Jan Hommen en Simon Kelder (ex-directeur Excelsior) plaatsnemen in een tijdelijke rvc. Onder meer Ajax, FC Groningen en FC Utrecht zagen dat niet zitten, omdat er dan te veel PSV'ers in de groep zouden zitten.

"Voor mij een goede oplossing, maar de meerderheid in de vergadering bleek daar anders over te denken", aldus Gudde. "Ik vermoedde dat we het eilanddenken voorbij waren, we een professionaliseringslag hadden gemaakt en voor de beste en snelste oplossing met de beste mensen zouden gaan."

"Dat anderen daar anders over denken dan de rvc, is hun goed recht. Maar de manier waarop Gerbrands door sommigen werd benaderd, vond ik niet netjes."

Nijland

In tegenstelling tot Gudde begrijpt Hans Nijland helemaal niets van de beslissing van Gerbrands om op te stappen. De directeur van FC Groningen was één van de mensen die tegen de voorgedragen tijdelijke rvc stemde.

"Stel dat er iets gebeurt met PSV waar de KNVB iets van moet vinden, dan heb je al gauw twee-pettenpolitiek", zegt Nijland tegen Voetbal International. "Over FC Twente en Joop Munsterman hadden we allemaal de mond vol, net als over de KNVB die Gijs de Jong naar voren schoof. Dan moeten we zelf niet ineens exact hetzelfde gaan doen."

Nijland vindt dan ook dat hem niks te verwijten valt. "Dit doorzetten was in mijn ogen onwenselijk. Dat Toon is afgetreden, is zijn goed recht. Maar ik vind het on-be-grij-pelijk en voel me ook niet aangesproken."

Lees meer over:
Tip de redactie