Wielrennen

'Wiggins miste enkele maanden voor Spelen dopingtest'

Bradley Wiggins heeft drie maanden voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van afgelopen zomer een dopingtest gemist.

Volgens de Britse krant The Daily Mail is het voor Wiggins al de derde keer in zijn loopbaan dat hij een dopingtest mist. Tussen 2005 en 2009 zou de renner al twee keer in de fout zijn gegaan.

Volgens Wiggins miste hij de dopingtest in mei vanwege het tijdsverschil en de nachtvlucht bij terugkomst van de Tour of California. De dopingautoriteiten bestempelen de uitleg van de vijfvoudig olympisch kampioen naar verluidt echter als onvoldoende.

Wiggins veroverde in augustus zijn vijfde olympische titel op de ploegenachtervolging. De Tourwinnaar van 2012 uitte vlak voor de Spelen nog forse kritiek op de Britse renster Lizzie Armitstead, die ondanks drie gemiste dopingtesten in minder dan een jaar tijd toch mocht deelnemen aan de Spelen.

"Als professional en wereldkampioen zijn er geen excuses. Je zet de standaard voor de rest, dus ik kan me niet voorstellen waarom je zoiets zou doen", aldus Wiggins destijds.

Onderzoek

De 36-jarige Brit staat momenteel al onder druk naar aanleiding van een onderzoek van het Britse antidopingagentschap UKAD naar de renner en Team Sky.

Aanleiding voor het onderzoek zou een medisch pakketje zijn dat bij Sky werd afgeleverd vlak voor de Tour de France van 2011. Mogelijk zou dat pakketje bestaan uit verboden middelen.

Wiggins gebruikte, met permissie van de autoriteiten, het verboden middel triamcinolon wegens astma en allergie├źn. In het verdachte pakketje zou echter geen triamcinolon hebben gezeten.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie