Voetbal

Gouden Bal-verkiezing heet voortaan FIFA's Best

De jaarlijkse verkiezing voor de speler van het jaar krijgt bij de wereldvoetbalbond met ingang van 2017 het predikaat 'FIFA's Best' mee.

Tijdens een gala op 9 januari in Zürich zal de prijs voor de eerste keer onder de nieuwe naam worden uitgereikt.

De FIFA werkte de afgelopen zes jaar samen met France Football om de beste speler van de wereld met de Gouden Bal te huldigen. Het gerenommeerde Franse magazine besloot echter vorige maand de FIFA te bedanken en terug te keren naar de eigen formule, met een winnaar die voor het einde van het kalenderjaar bekend is.

Daardoor zullen er voor het eerst weer sinds 2009 weer twee verkiezingen voor de beste voetballer van het jaar zijn. Afgelopen jaar ging de prijs voor de vijfde keer naar Lionel Messi.

WK 2026

De FIFA maakte vrijdag tevens bekend dat het WK in 2026 op een ander continent moet worden afgewerkt dan het WK van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Europa en Azië vallen daardoor af. Dit beperkende besluit geldt alleen voor het WK van 2026.

Door de bestuurlijke maatregel lijken de Verenigde Staten als organiserend land de grote favoriet voor het WK van 2026. Canada en Mexico hebben ook al interesse getoond. Een gezamenlijke organisatie door verschillende gastlanden is volgens de FIFA ook mogelijk.

Lees meer over:
Tip de redactie