Baanwielrennen

UCI bevestigt nieuwe opzet omnium

De internationale wielrenunie UCI heeft donderdag na twee congresdagen de invoering van een aantal nieuwe regels in de wielersport bevestigd. Met name het baanonderdeel omnium gaat op de schop.

Reeds bekend was dat volgende week bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen nabij Parijs de nieuwe opzet voor het eerst zou worden toegepast.

Het omnium was een nieuwigheidje, dat al in 2012 de olympische status verwierf als een meerkamp met zes onderdelen. Daarvan zijn de kilometer/500 meter tijdrit en de individuele achtervolging geschrapt.

De zogenoemde vliegende ronde, het derde individuele onderdeel, wordt vervangen door de temporace. Dat is een wedstrijd over veertig (vrouwen dertig) ronden waarbij na elke ronde de koploper een punt verdient. Scratch, de afvalkoers en de puntenkoers zijn gebleven.

Op de EK zullen de vrouwen bovendien voor het eerst een koppelkoers rijden. Ook de formats bij de sprint, de tijdrit, keirin, de ploegachtervolging en de teamsprint ondergingen (deels kleine) aanpassingen.

Apeldoorn

De wijzigingen gelden voor de wereldbekerwedstrijden en de WK. De wereldbekercyclus begint op 4 november in Glasgow, een week later gevolgd door wedstrijden op de vernieuwde piste van Apeldoorn.

Ook in de takken BMX en mountainbike is een aantal regels doorgevoerd die de aantrekkelijkheid van de sport en de veiligheid moet verhogen. "De maatregelen bewijzen dat we meegaan met de tijd en dat we ernaar streven nog meer fans aan de wielersport te binden'', lichtte UCI-voorzitter Brian Cookson toe.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie