Voetbal

Ook Kivits stapt op als lid van rvc KNVB

Ook Henk Kivits is donderdag opgestapt als lid van de raad van commissarissen van de KNVB.

Kivits voelde zich voorafgaand aan de buitengewone algemene vergadering betaald voetbal in Zeist onvoldoende gesteund door de clubs uit de Eredivisie, zo laat de voetbalbond op hun eigen website weten.

Hij was sinds 4 juni 2013, enkele dagen nadat hij was benoemd tot voorzitter van de Eredivisie CV, als toezichthouder namens de Eredivisie actief in de rvc van de KNVB.

Eerder traden voorzitter Johan Lokhorst, Ger Vermeulen en Johan de Kock al af, waardoor het toezichthoudende orgaan van de voetbalbond nu alleen nog maar uit Simon Kelder bestaat.

Een commissie bestaande uit Arie van Eijden (Almere City FC), Wim Biesterveld (FC Volendam), Jeroen Slop (AFC Ajax) en Luuc Eisenga (SC Heerenveen) gaat op zoek naar een nieuwe rvc-preses.

De profclubs uit de Eredivisie en Jupiler League hebben tot en met maandag de tijd om met kandidaten te komen. Uit deze suggesties kiest de selectiecommissie een gegadigde voor het voorzitterschap van de rvc. De selectieprocedure moet vóór 25 oktober zijn afgerond. Op 29 november kan dan tijdens de najaarsvergadering de benoeming volgen van de nieuwe rvc-preses.

Onvrede

De buitengewone algemene vergadering betaald voetbal was nodig nadat een ruime meerderheid van de Eredivisieclubs half september het vertrouwen in de rvc had opgezegd. De meeste clubs trokken hun steun aan het vijfkoppige college in uit onvrede over het gebrek aan overleg en communicatie over een aantal belangrijke ontwikkelingen in Zeist.

Het terugtreden van Bert van Oostveen als directeur betaald voetbal eind augustus en de voorgenomen benoeming van operationeel KNVB-directeur Gijs de Jong als diens opvolger vormden de directe aanleiding voor veel Eredivisieclubs om de rvc de wacht aan te zeggen.

Ook bondsvoorzitter Michael van Praag voelde zich benadeeld en gepasseerd door de rvc betaald voetbal. De KNVB-preses was evenmin op de hoogte van wat zich allemaal op directieniveau afspeelde. Hij drong na de 'motie van wantrouwen' van de Eredivisieclubs aan op een snel en voltallig vertrek van de vijf commissarissen. De voorgenomen aanstelling van De Jong als directeur betaald voetbal is door de vertrouwenscrisis met de Eredivisieclubs opgeschort.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie